Fabrică de buletine românești false într-un subsol la Chișinău. Schema a fost dejucată de un agent sub acoperire

337
0

Trei chișinăuieni vor fi trimiși în judecată pentru că au facilitat șederea ilegală a cinci muncitori din Republica Moldova în Belgia, în anul 2018, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Învinuiții au vârste de 32 și 36 de ani. Bărbații sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Doi dintre ei au și cetățenia României; unul dintre ei fiind cu studii superioare, iar doi – cu studii superioare incomplete.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Actele de identitate false au fost depistate în bagajul altui membru al grupului infracțional care comandase fabricarea buletinelor, atunci când ieșea din Republica Moldova prin vama Leușeni. Acesta a fost trimis pe banca acuzaților în 2018 de către procurorii PCCOCS, iar Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a dispus în 2019 ca învinuitul să achite o amendă de 50.000 de lei, așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția.

Anterior, după deconspirarea în vamă, acesta declara că fondase în Belgia o companie de construcții, care subcontracta servicii către alte companii din domeniu. Totuși, cinci dintre muncitorii acestuia nu ar fi avut drept de muncă fără acte de identitate ale Uniunii Europene.

Astfel, bărbatul ar fi apelat la un „specialist” în domeniu, care fabrica buletine românești, într-un subsol din Chișinău. Pentru verificarea declarațiilor acestuia, fabricantului i s-a propus cumpărarea a două buletine românești cu 400 de euro. Clientul însă s-a dovedit a fi un agent sub acoperire, iar actele false au devenit probe în dosarul penal.

Fabricantul a declarat că a confecționat circa 50 de buletine românești false și 10 permise de conducere românești false, în demisolul unei clădiri din capitală. De la acesta au fost ridicate și 1000 de plicuri, aproape 1000 de cartele folosite la fabricarea actelor false, precum și imprimante și laminator electric.

De asemenea, de la un alt membru al grupului infracțional au fost ridicate buletine de identitate false. Acesta și-a recunoscut vinovăția și a cooperat cu oamenii legii.

Un alt membru al grupului infracțional era responsabil de publicarea anunțurilor pe diferite grupuri de interese din rețelele de socializare pentru vânzarea actelor false. Ulterior, după comunicarea cu clienții pe internet, aceștia primeau banii prin taxi și prin aceeași metodă le transmiteau clienților și actele false.

De asemenea, la solicitarea procurorilor PCCOCS, asupra mașinii fabricantului de acte false a fost aplicat sechestru, în vederea asigurării confiscării mașinii, după pronunțarea hotărârii judecătorești.

Procuratura anunță că acum, urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să pronunțe o hotărâre, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE