CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă propus de Usatâi: „Alegătorii pot fi manipulați și implicați într-un proces fără o finalitate juridică și fără consecințe”

259
0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, propus de liderul Partidului Nostru, Renato Usatâi,  pentru colectarea semnăturilor susținătorilor inițierii unui referendum republican consultativ privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Argumentarea deciziei CEC se bazează pe hotărârile Curții Constituționale (CC) care menționează despre esența unui referendum consultativ: „Sunt supuse referendumului consultativ problemele de interes naţional, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme şi adoptării ulterioare, de către autorităţile publice competente, a unor hotărâri definitive”.

 Bunele practici pentru un referendum recomandă ca problema supusă votului să fie clară

Prin urmare, formularea textelor supuse referendumului trebuie să asigure o liberă formare a voinţei electoratului și să permită înţelegerea clară a textului propus spre examinare celor chemaţi să participe la referendum, dar şi a consecinţelor votului lor. La fel, potrivit Codului de bune practici în materie de referendum, se recomandă ca problema supusă votului trebuie să fie clară, iar alegătorii să fie informați cu privire la efectele referendumului.

Referendum fără consecințe

În acest sens, Comisia a constatat că inițiatorii referendumului intenționează să consulte opinia cetățenilor Republicii Moldova, fără a specifica exact care sunt consecințele votului lor.

„Este clar că un referendum consultativ nu poate genera efecte juridice. Totuși, un referendum republican consultativ nu este doar un sondaj de opinie și alegătorii urmează a fi informați, de la etapa de colectare a semnăturilor, care vor fi consecințele referendumului. Altfel, alegătorii pot fi manipulați și implicați într-un proces fără o finalitate juridică și fără consecințe, deoarece nu este clar care este autoritatea publică căreia vor fi prezentate rezultatele referendumului și care ar trebui să fie acea hotărâre definitivă ce ar urma să fie adoptată de entitatea responsabilă ca urmare a desfășurării referendumului”, scrie într-un cominucat instituția.

Un alt argument de respingere a cererii a servit faptul că un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța Președintele să dizolve Parlamentul.

La acest capitol, Curtea Constituțională a reţinut că: „În logica reprezentării libere, mandatul parlamentarului este irevocabil: alegătorii nu pot să-l facă să înceteze prematur şi practica demisiilor în alb este interzisă. Alegătorii nu pot, prin urmare, să-şi exprime nemulţumirea faţă de modul în care un ales şi-a îndeplinit misiunea decât prin refuzul acordării voturilor lor atunci când acesta solicită realegerea”.

Comisia a notat că membrii grupului de inițiativă au admis și erori procedurale

La fel, Comisia a notat că membrii grupului de inițiativă au admis și erori procedurale. Astfel, scopul desfășurării referendumului consultativ nu este indicat expres și nu a fost aprobat în termeni preciși de către inițiatori, constituind un viciu procedural. Referitor la data preconizată pentru desfășurarea referendumului, acest aspect nu este indicat sub nicio formă și nici nu poate fi dedus din documentele prezentate.Prin urmare, acest viciu de procedură admis de inițiatori nu permite Comisiei să examineze aspectul privind termenul acordat pentru colectarea semnăturilor și nici Parlamentului și Ministerului Finanțelor previzibilitate pentru eventuala planificare a resurselor financiare necesare organizării referendumului.

CEC respinge orice ingerință în activitatea sa

Cu privire la acuzațiile președintelui biroului executiv al grupului de inițiativă aduse autorității electorale, inclusiv în ședința publică din 9 aprilie curent, referitoare la procesul de examinare a documentelor aferente cauzei și redactarea proiectului de hotărâre, CEC respinge orice ingerință în activitatea sa, declarându-se și în continuare ca fiind o instituție transparentă, profesionistă și independentă în luarea deciziilor. Mai mult, în cadrul ședinței, cu titlu de excepție și pentru a preveni manipularea opiniei publice, reprezentanților grupului de inițiativă a fost pus la dispoziție proiectul hotărârii neredactat, prezentat de raportor în ședință.

Comisia punctează că la solicitarea membrilor de a prezenta documentele obținute înaintea examinării subiectului în ședința CEC și de a le anexa la dosarul administrativ, președintele biroului executiv al grupului de inițiativă, a acceptat declarativ în ședință să le transmită autorității pentru anexare la dosarul administrativ. Comisia regretă că declarațiile publice formulate în ședință de către președintele biroului executiv nu au fost confirmate prin fapte, iar documentele, prezentate de el public, ca fiind scurgeri de informații, nu au fost oferite Comisiei pentru anexarea la dosarul administrativ.

 

În context, fiind în preajma unui nou scrutin, Comisia Electorală Centrală cheamă toți subiecții electorali să dea dovadă de responsabilitate politică și să nu atragă instituția în jocuri politice. Aceste încercări nu fac altceva decât să reducă din credibilitatea întregului proces electoral la care sunt parte și partidele politice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE