ANSA efectuează controale în farmacii veterinare și magazine zoo. Pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi usturătoare

236
0

În primele trei luni ale anului 2024, inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat 20 de controale de stat asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În consecință, s-au constatat o serie de neconformități ce contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar.

Ca urmare a neconformităților depistate s-au aplicat prescripții, întocmindu-se planuri de remediere. Pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi în valoare totală de 60 mii MDL.

În acest context, ANSA atenționează că, desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate, se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare. La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar, generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

ANSA îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate, iar în caz de deținere a acestora, să le returneze urgent distribuitorilor.

Potrivit ANSA, achiziționarea medicamentelor de uz veterinar se face doar în baza unei note de comandă în cazul fermelor de animale sau a prescripției veterinare în cazul exploatațiilor nonprofesionale, eliberate doar de către medicul veterinar.

Deținerea şi utilizarea medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri) se permite doar în cabinete şi clinici veterinare ca utilizare propriu-zisă în actul medical veterinar. Scopul fiind evitarea urmărilor nedorite în urma manipulării incorecte cu medicamentele de uz veterinar imunologice.

Menționăm că, pe teritoriul Republicii Moldova activează 241 farmacii veterinare autorizate.

Inspectorii ANSA vor continua controalele în scopul protejării sănătății umane și animale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE