Autoritățile au prezentat informații despre implementarea deciziei CEDO privind expulzarea profesorilor turci din R. Moldova în perioada guvernării Partidului Democrat

337
0
Foto: Nadejda Roșcovanu

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat autoritățile competente privind acțiunile întreprinse în scopul remedierii deficiențelor identificate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în hotărârea „Ozdil și alții versus Republica Moldova”. Informațiile au fost prezentate de către conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Ministerului Afacerilor Interne, a Inspectoratului General pentru Migrațiune, precum și de reprezentanți ai Procuraturii Generale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„A fost efectuată o cercetare de serviciu, iar materialele au fost expediate Procuraturii municipiului Chișinău, care a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul declarării de persoane indezirabile și îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini. Ulterior, dosarul special a fost trimis Procuraturii Generale”, a precizat directorul SIS, Alexandru Musteața.

De asemenea, în cadrul SIS au fost întreprinse măsuri instituționale pentru a preveni repetarea unor astfel de situații.

„Serviciul a instituit un mecanism intern și strict de control de legalitate a solicitărilor privind declararea străinilor ca persoane indezirabile. Acesta implică atât verificarea oportunității, cât și a legalității unei astfel de acțiuni”, a adăugat conducerea SIS.

În contextul Deciziei CEDO, au fost adoptate și unele modificări în legislația Republicii Moldova.

„Pentru a face imposibile situații de genul respectiv, am introdus o clauză specială în articolul 56 al Legii cu privire la regimul străinilor, prin care autoritățile, în cazul în care o persoană este declarată indezirabilă, vor emite o decizie motivată, care va avea la bază mențiuni de securitate națională. Obligatoriu, această decizie va mai conține un rezumat prin care se va explica motivul care a stat la baza ei. Prin acest lucru intenționăm să asigurăm respectarea dreptului omului la informare, indiferent ce fel de decizie urmează să fie luată cu persoana în cauză”, a accentuat Jana Costachi, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, a fost modificat Regulamentul de returnare, expulzare și readmisie a străinilor de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a clarifica acest mecanism.

În plus, în prezent, este în curs de elaborare o nouă lege privind admisia, șederea și supravegherea străinilor în Republica Moldova, cu scopul de a alinia cadrul legislativ național în domeniul migrației la standardele Uniunii Europene.

Acum aproape șase ani, pe 6 septembrie 2018, autoritățile de la Chișinău au extrădat ilegal șapte profesori turci din Republica Moldova. În anii care au urmat, detaliile despre extrădare au fost păstrate în taină, însă în vara anului 2022, materialele dosarului au fost desecretizate. Potrivit materialelor, unul dintre motivele extrădării profesorilor a fost că în liceele „Orizont” ar fi fost promovată „propaganda clandestină a islamului”.

Episodul de tristă faimă a expulzării profesorilor turci, care activau în cadrul rețelei de licee moldo-turce „Orizont”, a avut loc în perioada de guvernare a Partidului Democrat și a puterii depline pe care o exercita șeful PD, Vladimir Plahotniuc. După ce profesorii au fost transmiși Turciei, unde aceștia au fost condamnați la ani grei de închisoare, circa 20 de organizații pentru apărarea drepturilor omului s-au adresat Parlamentului de la Chișinău și au cerut investigarea celor întâmplate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE