Cele opt școli cu predare în limba română din Transnistria impuse să achite facturi mai mari. Executivul califică acțiunile ca fiind „discriminatorii” și „abuzive”

336
0

Școlile românești din Transnistria sunt impuse de așa-numitele autorități de la Tiraspol să achite pentru prestarea serviciciilor comunale prețuri mult mai mari în comparație cu alte instituții din regiune, informează Biroul Politici de Reintegrare (BPR). BPR a calificat măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui comunicat al BPR, „contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele opt școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului Tiraspolul sub diferite pretexte nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional”.

Tiraspolul refuză convocarea ședinței grupurilor de lucru pentru educație

Aceeași sursă susține că Tiraspolul refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri.

„Subiectele reîntoarcerii sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora potrivite procesului de studii și necesităților, transmiterii citațiilor ilegale tinerilor din cele opt școli și care sunt luați la evidență pe malul drept, ori solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta liste nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa-zisele structuri de forță, barierelor artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/personalul instituțiilor de învățământ menționate și a bunurilor destinate pentru acestea, constituie o mică parte din problemele majore întâmpinate.

Având în vedere că autoritățile constituționale de nenumărate ori au comunicat pe toate platformele disponibile despre necesitatea asigurării accesului la educație, fără interferențe politice și acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului (inclusiv și din prisma executării deciziilor CEDO pe acest subiect, speța Catan și alții), constatăm că în anul 2024, în mod unilateral, exponenții din regiunea transnistreană au revenit la noi măsuri de impunere la plăți diferențiate pentru prestarea serviciilor comunale.”

Potrivit comunicatului BPR, mai multor instituții de învățământ din cele menționate supra le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale, după cum urmează:

Energie electrică – de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 lei);

Energia termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);

Gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);

Apa și canalizarea – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Măsurile unilaterale ale Tiraspolului față de instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

Biroul politici de reintegrare și Ministerul Educației și Cercetării vor interveni cu măsurile de suport necesare, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate, iar problemele înfruntate de școli vor rămâne pe agenda formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană până la soluționarea definitivă a acestora”, scrie în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE