Funcționarii din primării vor primi sporuri lunare. Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de APL

320
0

Autoritățile publice locale vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50 % din salariul de bază. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Modificările propuse vizează extinderea categoriei de venituri ale bugetelor locale ale autorităților publice locale de nivel I, pentru a stimula financiar angajații prin stabilirea indemnizațiilor lunare conform criteriilor și condițiilor prevăzute de legislația în vigoare.

Proiectul de lege prevede modificări și în Legea cu privire la sistemul unic de salarizare, prin oferirea posibilității APL-lor de nivelul I să ofere sporuri lunare până la 50 % din salariul de bază în scopul consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici din cadrul primăriilor. Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală, în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local.

Prin intermediul acestei inițiative, autorii proiectului își propun încurajarea primăriilor de a consolida veniturile proprii pentru a putea obține statutul de APL cu capacitate administrativă suficientă. Acest aspect implică un exercițiu de revizuire a tuturor taxelor și impozitelor locale, a mecanismelor de colectare a resurselor financiare și de aplicare a disciplinei fiscale la nivel de comunitate.

Totodată, va fi posibilă acordarea unei autonomii mai mari autorităților publice locale deliberative de nivelul I în stabilirea regulilor proprii privind creșterea veniturilor salariale ale funcționarilor publici de execuție în funcție de rezultatele realizate și veniturile colectate în bugetele locale.

Proiectul de lege aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate” și va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE