Moldovenii stabiliți în Republica Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale

274
0

Moldovenii stabiliți în Republica Letonia vor putea beneficia de pensii sau de alte prestații sociale. Comisia protecție socială, sănătate și familie a examinat proiectul de lege privind ratificarea unui acord care presupune acest lucru și îl va propune spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului, potrivit unui comunicat al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

ACORDUL dintre Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din Republica Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. Este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială:  pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensia de urmaș și ajutorul de deces.

Potrivit Acordului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE