Părinții care decid să-și înscrie copilul într-o altă școală decât în cele cu un număr mai mic de 50 de elevi vor beneficia de o alocație neimpozabilă

302
0

Măsura se conține în proiectul de lege privind modificarea Codului Educației, aprobat astăzi de către cabinetul de miniștri. De alocații vor beneficia și cadrele didactice din școlile cu un număr mai mic de 50 de elevi, cu condiția că vor merge să predea într-o altă instituție, desemnată de Ministerul Educației și Cercetării. Plățile ar urma să fie asigurate de la bugetul de stat, informează executivul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Credem că această măsură va stimula părinții să ia decizii în folosul copiilor. Aceasta vine la pachet cu investițiile în infrastructură pe care urmează să le facem în cele 35 de școli model și procurarea a 70 de autobuze școlare care să asigure transportarea elevilor. Obiectivul major al proiectului Rețeaua Școlilor Model, care prevede inclusiv acordarea acestor indemnizații, este asigurarea accesului la educație de calitate pentru elevii din mediul rural”, a menționat ministrul Dan Perciun.

În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobată și instituirea unor recompense pentru elevii a căror activitate sau rezultate vor fi apreciate de către comunitatea școlară. În același timp, vor fi instituite sancțiuni pentru elevii care vor comite abateri în mediul școlar, inclusiv fapte de violență.

Alte măsuri aprobate se referă la acordarea dreptului cadrelor didactice de a beneficia de asistență psihologică, în cazul în care au fost ținta unei situații de violență în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de muncă, dar și acordarea dreptului persoanelor care nu sunt absolvente ale programelor de studii superioare pedagogice de a participa la concursul privind ocuparea acestor funcții și de a urma modulul psihopedagogic în decursul a cel mult doi ani de la ocuparea funcției didactice.

Potrivit modificărilor propuse la Codul Educației, școlile vor putea presta, contra cost, servicii de alimentare pentru elevi. Aceste prevederi vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE