Ministerul Agriculturii a format un grup de lucru pentru crearea unui produs nou de creditare în sectorul agricol. Alexandr Slusari: „Există mișcare modestă și apare și o mică speranță la agricultori”

349
0

La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare s-a desfășurat o ședință de  constituire a unui grup de lucru, format din agricultori, reprezentanți ai MAIA, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Digitalizării, precum și Inspectoratului Fiscal de Stat. Rolul grupului de lucru este identificarea soluțiilor pentru problemele enumerate de agricultori și producătorii de cereale. Și anume, pe crearea unui produs nou de creditare în sectorul agricol.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, s-au definit obiectivele și direcțiile de acțiune pentru perioada următoare, cu accent pe crearea unui produs nou de creditare pentru sectorul agricol. Valoarea propusă pentru credit este de 2 milioane de lei.

„Produsul va fi transmis spre examinare băncilor comerciale de către ODA, astfel încât produsul final să fie ajustat la realitățile pieței și să răspundă eficient nevoilor sectorului agricol”, informează MAIA.

Un alt subiect de discuție a fost legat de aspectele referitoare la rambursarea TVA. Mai multe propuneri au fost discutate și urmează să fie înaintate Ministerului Finanțelor spre examinare.

După ședința de astăzi a agricultorilor cu o reacție pe pagina sa de socializare a venit președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Acesta susține că „deocamdată nu este tare mulțumit de rezultate”, după negocierile care au loc, timp de zece zile, împreună cu fermierii, premierul Dorin Recean, ministrul Agriculturii în vederea prevenirii catastrofei definitive în sectorul agrar și identificarea resurselor minimale pentru fermierii micro, mici și mijlocii.

„Nu pot spune că sunt deocamdată tare mulțumit de rezultate. Dar, totuși, în căteva zile a fost lansat acest mecanism cu creditul garantat pentru circulante până la 500 de mii de lei și acum discutăm următorul produs de creditare garantată pe durata mai lungă și cu plafonul până la 2 milioane de lei. Căutăm soluții pe celelalte subiecte. Adică, există mișcare modestă și apare și o mică speranță la agricultori.

Întrebarea mea de ce nu era posibil să discutăm aceste subiecte cel puțin în noiembrie 2023, pănă la sau măcar imediat după ce fermierii au ajuns cu tehnică agricolă în centru capitalei? Căți agricultori ar fi fost salvați de executare și faliment! De faptul că noi am bătut alarma din august 2022 nici nu vreau să vorbesc. Cine va răspunde pentru întărzieri enorme cu acțiuni?

Este cea mai mare problemă a acestei guvernări că nimeni nu recunoaște greșelile și nu-și asumă eșecuri”, opinează președintele „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

Menționăm că fermierii au protestat cu tehnica agricolă în stradă mai bine de două săptămâni în această lună. Aceștia au blocat traseele naționale, iar câteva zile la rând au blocat punctul vamal Leușeni, la graniță cu România.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE