UE acordă un ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina. 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în R. Moldova

281
0

Astăzi, Comisia Europeană anunță acordarea unui prim ajutor umanitar în valoare de 83 milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în anul 2024.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Deși apreciez rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, este evident că, din cauza războiului, aproape 40 % dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024, UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru R. Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Din cele 83 milioane de euro de finanțare umanitară: 75 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina, pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de primă necesitate, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, elementul central al strategiei umanitare a UE în Ucraina este protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care locuiesc în apropierea zonelor aflate pe linia frontului; 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în R. Moldova, care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate.

Atacurile Rusiei îndreptate asupra principalelor infrastructuri energetice și civile ale Ucrainei, precum spitale, școli și rețele electrice, împiedică grav accesul populației la servicii de primă necesitate. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără locuință și au nevoie de asistență și adăpost pentru a supraviețui în condiții de îngheț. Având în vedere că în Ucraina aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, această nouă finanțare vine într-un moment critic.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE