Noua lege cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova, adoptată de Parlament

329
0

Parlamentul a adoptat proiectul noii legi cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova. Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură de 52 de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și reflectă expunerea actualei Legi cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova într-o redacție nouă.

Totodată, documentul prevede transpunerea unor regulamente ale Uniunii Europene în legislația Republicii Moldova.

Astfel, autorii au propus revizuirea unor prevederi prin care se urmărește eliminarea deficiențelor, echivocurilor și ambiguităților, precum și eficientizarea activității polițiștilor de frontieră.

Documentul are drept obiectiv asigurarea principiului accesibilității și predictibilității normelor juridice pentru cetățeni. O altă prevedere se referă la eliberarea permiselor, autorizațiilor sau avizelor în format electronic.

Proiectul noii legi mai conține prevederi privind dezvoltarea conceptului de management integrat al frontierei de stat.

Necesitatea acestora a apărut în anul 2022, când țara noastră a primit un număr mare de refugiați ucraineni. Respectiv, noul capitol va conține norme care reglementează cooperarea dintre autoritățile implicate în sistemul de management al frontierei de stat: Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul General pentru Migrație, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și autoritățile publice locale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE