Cinema 1 sancționată cu 81 000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ce țin de programele locale. Postul a difuzat mai multe programe, preluate fără modificări din Federația Rusă

256
0

Serviciul de televiziune Cinema 1 a fost amendat cu 81 000 de lei pentru că nu a respectat normele legale referitoare la programele locale, cele în limba română și cota programelor în primă difuzare, în ședința de azi a Consiliului Audiovizualului.Postul TV se află la a treia treaptă de sancționare pentru nerespectarea rigorilor referitoare la programele locale, informează serviciul de presă al CA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Controlul CA a demonstrat că postul Cinema 1 a avut, în perioada monitorizată, aproximativ 43 de ore 33 min. de programe locale, din care autopromovarea a constituit o oră și 36 min. Serviciul a difuzat, astfel, cu peste 12 ore mai puțin produs local decât ar fi urmat să transmită un post clasificat ca național, și anume 56 ore pe săptămână, conform prevederilor art. 4 alin. (3) lit. (c) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA). Amenda aplicată a fost de 27 000 de lei.

 Postul a difuzat programul matinal „Новое Утро” compus din mai multe programe separate, preluate fără modificări din Federația Rusă, fiind vorba de rubricile: „Теледоктор Александр Мясников”, „Большие перемены”, Большое путешествие Евгения Папунаишвили”, „Автоэксперт Иван Зенкевич”, „По секрету всему свету” și „Светская хроника. Aceste programe apar inclusiv pe site-uri rusești și conțin logo-ul serviciului TV „Россия 1”.

Prin urmare, rubricile conținute în emisiunea dată nu constituie programe audiovizuale locale, precum a susținut reprezentanta postului în cadrul ședinței.

Și la cota programelor locale în limba română, prevăzută la art. 4 alin. (7) din CSMA, Cinema 1 a avut devieri. În loc de 80% de programe în limba română, postul a dat aproximativ 40%, respectiv doar 17 ore 37 min. față de 34 ore 50 min. 46 sec. conform clasificării. Sancțiunea a constituit 28 000 de lei.

În orele de maximă audiență, Cinema 1 a difuzat cu peste 6 ore mai puține programele locale decât prevede art. 4 alin. (9) din CSMA. Amenda a fost, în acest caz, de 26 000 de lei. Furnizorului i-au fost acordate 45 de zile pentru a remedia situația.

Președinta CA, Liliana Vițu, a declarat că un program audiovizual produs în altă țară și împachetat în Republica Moldova nu constituie produs autohton. Postul a mai găsit o cale prin care dorește să eludeze prevederile legale, a mai remarcat președinta autorității de reglementare.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că postul TV se află la a treia treaptă de sancționare pentru nerespectarea rigorilor referitoare la programele locale.

Amintim că examinarea raportului de control pentru Cinema 1 a fost amânată, pentru ședința de azi, la solicitarea furnizorului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE