Reforma sistemului de asistență socială „Restart” a lăsat fără locuri de muncă 30 de asistenți sociali din raionul Cahul. Aceștia susțin că au fost eliberați ilegal din funcții

802
0

Reforma sistemului de asistență socială „Restart” a lăsat fără lucru circa 30 de angajați, cu experiență, din domeniul social din raionul Cahul. Aceștia susțin că au fost eliberați ilegal din funcții cu încălcarea mai multor norme ale Codul Muncii al Republicii Moldova, deși au fost asigurați că angajații Direcției vor fi transferați  la Agenția nou creată. Asistenții sociali, rămași fără lucru, au transmis o petiție către conducerea de vârf a statului și cer să li se facă dreptate. Ministerul ne-a comunicat că reforma sistemului de asistență socială „Restart” nu prevede micșorarea numărului de angajați din domeniul asistenței sociale. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai multe persoane, care au fost angajate în Direcția generală asistența socială și protecție a familiei Cahul, Consiliul Raional Cahul, susțin că au fost disponibilizate din funcții ilegal, în loc să fie transferate în subordinea Agenției Teritoriale Asistență Socială Sud (ATAS), care va fi creată în 2024, de către Oxana Radu, director al Agenției.

Angajatele au trimis o petiție conducerii de vârf a Republicii Moldova, Guvern, Parlament, Președinție, prin care cer să li se facă dreptate.

„Cu experiență de 10-16 ani în domeniu, cu diplome și merite de serviciu, pur și simplu au fost date afară pe timp de iarnă”

În petiția adresată conducerii statului, inclusiv ministerului de resort, fostele angajate susțin că „în urma reformei „Restart” (LP 256 din 17.08.2023) inițiate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în raionul Cahul au rămas fără serviciu circa 30 angajați din domeniul social.

Persoane cu experiență de 10-16 ani în domeniu, cu diplome și merite de serviciu, pur și simplu au fost date afară pe timp de iarnă cu încălcarea mai multor norme ale Codului Muncii al Republicii Moldova.

Și asta deși Secretarul de Stat Vasile Cușcă, în cadrul întrevederii din decembrie 2023 de la Cahul, a dat asigurări că toate persoanele angajate în Direcția Generală Asistența Socială și Protecție a Familiei Cahul a Consiliului Raional Cahul vor fi transferate în subordinea Agenției Teritoriale Asistență Socială Sud care va fi creată în 2024”.

Potrivit petiției înaintate de fostele angajate, Oxana Radu, directoare a Agenției, reangajează în mod selectiv și netransparent persoane fără experiență în domeniu și chiar fără studii relevante, neținând cont absolut deloc de prevederile Codului Muncii, dar și de promisiunile făcute de Secretarul de Stat.

„Nu sunt obligată să dau la nimeni explicații. Eu îmi aleg și-mi formez echipa cu cine vreau eu. Este o organizație nouă cu angajați noi” – astea sunt argumentele Oxanei Radu atunci când este întrebată care sunt motivele și criteriile pentru care am fost dați afară.”

Fostele asistente sociale mai menționează faptul că „Oxana Radu a dat dovadă de un comportament neadecvat și chiar agresiv pe alocuri față de unii colegi care au fost disponibilizați, un comportament nedemn de un funcționar public”, sperând că autoritățile competente se vor autosesiza și vor lua atitudine.

Angajatele cer să li se facă dreptate în cazul destituirii ilegale de la muncă.

„Venim cu rugămintea să faceți dreptate în cazul eliberării ilegale din serviciu și mai venim cu rugămintea de a fi reangajați, deoarece avem la întreținere copii minori, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, iar serviciul era unica sursă de venit”, scrie în plângerea angajatelor de la Cahul.

Șefa Direcției, Oxana Radu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.

Din funcția de asistent social în cea de asistent medical

Solicitată de GAZETĂ, asistentul social din comuna Cucoara (2123 locuitori), raionul Cahul, Valentina Săcareanu, ne-a spus că lucrează în domeniu din anul 2007 și a fost apreciată pentru munca depusă de-a lungul anilor cu diferite diplome de merit de la minister și Parlament.

„Pe 29 decembrie am fost chemată, urgent, de Rita Susanu, șef Serviciu asistență socială Cahul, la Direcția asistență socială. Oxana Radu, șefa Direcției, mi-a adus la cunoștință că unitatea mea este sub reducere și unitatea socială nu mai există. În locul meu este o altă persoană și la 2 ianuarie 2024 să-i transmit totul „fără multe întrebări”. Mi s-a spus că pentru mine este un alt loc – de asistent medical. Am spus că nu pot lucra în calitate de asistent medical,  deoarece nu am calificarea necesară. Mi-a fost înmânat ordinul de eliberare”, ne-a mărturisit  Valentina Săcareanu. 

Alexei Buzu: „Reforma „Restart” nu va crea reduceri în sistem”

Menționăm că în cadrul audierilor în Parlament ministrul Alexei Buzu a dat asigurări că reforma „Restart” nu va crea reduceri în sistem.

Audierea în plenul Parlamentului a proiectului de lege privind reforma „Restart” în prima lectură din 31 iulie 2023 (min 12:24 – 12:35 sesiunea întrebări, răspunsuri și raportul comisiei) ministrul Buzu reiterează că nu vor fi reduceri în sistem. (min. 12:24 – 12:26)

„Această reformă nu va crea reduceri în sistem. Noi ne interesăm să consolidăm sistemul de asta și denumirea reformei a fost „Restart”. Să-l restartăm, să-l consolidăm, să-l facem mai bun. Și aveți asigurarea mea că toate persoanele care lucrează, toți cei care lucrează onest, toți cei care doresc să devină mai buni și să presteze servicii mai calitative pentru beneficiarii lor vor rămâne în sistem. Reforma noastră nu are scop pentru reducerea personalului pentru a crea anumite economii.”

„Tot în cadrul audierilor din Parlament s-a menționat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua competențele de la raion, fără să se menționeze nimic despre statele de personal, și că Direcțiile raionale vor trece în subordinea ministerului.

Deci nu s-a vorbit atunci despre reangajarea individuală, dar de trecerea integrală a Direcțiilor raionale în subordinea noilor Agenții. Iată de ce lucrătorii sociali erau siguri că-și vor păstra locurile de muncă.

În cadrul consultărilor publice regionale pe marginea proiectului de lege a reformei, lucrătorii sociali din toată republica erau asigurați că nimeni nu va fi concediat.

Recentele declarații ale Ministrului precum că vor fi eliberați în țară circa 400 de angajați din sfera socială contravin declarațiilor făcute în Parlamentul RM”, susțin asistenții sociali de la Cahul.

Menționăm că, la un post de televiziune, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a comunicat că „majoritatea colegilor din asistența socială au fost transferați în regim nou. Cred că pe țară avem în medie 95 la sută. Cele care nu au fost transferate au fost motive specifice. Trebuie să examinăm fiecare caz în speță. Este legat de performanță, de pensionare, de integritatea acelei persoane.”

Ministerul: „Agenția a asigurat ocuparea funcțiilor vacante conform necesităților”

Într-un răspuns oferit GAZETEI de Chișinău, Ministerul Muncii și Protecției Sociale ne informează  că, „ în conformitate cu conceptul reformei sistemului de asistență socială „Restart”, începând cu 1 ianuarie 2024, competențele din domeniul asistenței sociale ale APL de nivelul al doilea (cu excepția mun. Chișinău și UTA Găgăuzia) au fost transferate Agențiilor teritoriale de asistență socială (ATAS). În acest context, Direcțiile de Asistență Socială create de Consiliile Raionale au fost lichidate.

Conform legislației în vigoare, art. 88 din Codul Muncii, art. 63 din Legea 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, Direcția Generală Asistență Socială și Protecție a Familiei Cahul a preavizat angajații contra semnătură în baza Ordinului nr. 145 din 06.11.2023.

Totodată, DGASPF a solicitat opinia consultativă a organului sindical cu privire la disponibilizare și a transmis către Direcția ocuparea forței de muncă Cahul informația cu privire la disponibilizarea personalului începând cu data de 31.12.2023.

În ceea ce privește ocuparea funcțiilor publice (și posturile contractuale) în cadrul ATAS, acestea sunt ocupate în modul prevăzut de legislație – prin concurs, transfer, promovare, detașare. În lipsa succesiunii de drept, conducerea ATAS a asigurat ocuparea funcțiilor vacante conform necesităților, calificărilor profesionale, corespunderii candidaților cerințelor fișei postului etc.

Totodată, Ministerul vă comunică că reforma sistemului de asistență socială „Restart” nu prevede micșorarea numărului de angajați din domeniul de asistență sociale.

Subsecvent, menționăm că efectivul limită pentru Agențiile teritoriale de asistență socială este stabilit conform pct. 4 din Hotărîrea Guvernului nr. 957/2023 cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea agențiilor teritoriale de asistență socială.

Astfel, Agenției Teritoriale de Asistență Socială Sud i-a fost stabilit un număr de 744 de unități.”

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE