Dorin Recean, în discuții cu reprezentanții companiilor internaționale: „În pofida agresiunii ruse din Ucraina, economia regiunii se recuperează”

388
0

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, primministrul Dorin Recean a avut un șir de întrevederi cu reprezentanții unor companii internaționale, la care a discutat perspectivele colaborării în diverse domenii cheie pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În dialog cu reprezentanții Menzies Aviation, premierul Dorin Recean a vorbit despre importanța consolidării poziției Republicii Moldova în domeniul serviciilor aeroportuare și intenția țării noastre de a stabili noi parteneriate pentru dezvoltarea sectorului aviatic.

„Ne dorim să aducem companii internaționale care să ofere servicii de calitate cetățenilor noștri. Creăm condiții favorabile și un mediu sigur pentru lansarea afacerilor și atragerea investițiilor în Republica Moldova și lucrăm pentru o economie prosperă care să se manifeste în bunăstarea fiecărui cetățean”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul lor, reprezentanții Menzies Aviation au exprimat interes pentru piața din Republica Moldova și deschidere pentru continuarea dialogului în perioada ce urmează. Menzies Aviation este o companie cu o istorie de 200 de ani și cu peste 45 de mii de angajați.

În dialog cu partenerul senior, membru al consiliului de administrație și șef al birourilor europene ale companiei McKinsey, Massimo Giordano, premierul s-a referit la strategiile de stimulare a inovației și creștere economică durabilă, cu accent pe domenii, precum tehnologia informației, infrastructura și sectoarele cu potențial înalt de dezvoltare.

În același timp, pe reprezentanții Citibank, prim-ministrul i-a invitat să analizeze oportunitățile de investiție pe teritoriul Republicii Moldova: „Guvernul oferă susținere pentru orice companie care își dorește să investească în Republica Moldova”.

În cadrul întrevederii cu reprezentanții companiei Google, s-a propus semnarea unui Memorandum de Înțelegere pentru colaborare strategică în transformarea digitală, creșterea economică și dezvoltarea socială, explorând și monetizarea YouTube în Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a mai purtat discuții cu Karl Guha, președintele consiliului de administrare al ING Group, despre organizarea unui eveniment de tip „Moldova Capital Markets Day” întrun oraș european. Premierul a invitat grupul francez olandez să-și extindă afacerile în Republica Moldova.

Cu reprezentantul companiei Schneider, specializată în digitalizarea rețelelor electrice, prim-ministrul a vorbit despre dezvoltarea electrificării, orientarea țării noastre spre energia regenerabilă și realizarea unui proiect de distribuție a energiei electrice pentru FEE Nord, care să reducă costurile pentru consumatori.

Întrevederea cu Lu Yong, vicepreședinte al Huawei Technologies, sa axat pe succesele în domeniul energiei verzi și pe colaborări de implementare a proiectelor de dezvoltare a capacităților de stocare a energiei pentru Moldova. Subiectul proiectelor de energie a fost discutat și cu Morten Dyrholm, vicepreședinte senior la Vestas Wind Systems, unul din liderii mondiali în producția de sisteme de producere a energiei eoliene. „Pe acest segment este mult potențial și am constatat că există interes pentru a-l dezvolta în Republica Moldova”, au afirmat liderii mondiali în producția de sisteme de producere a energiei eoliene.

La Davos, premierul Dorin Recean a avut întrevederi și cu reprezentanții altor companii pe care i-a invitat în Republica Moldova, menționând că, în pofida agresiunii ruse din Ucraina, economia regiunii se recuperează. Discuțiile s-au bazat pe oportunitățile imediate pe care le poate oferi țara noastră, precum și pe proiecte de lungă durată care țin de procesul de aderare la Uniunea Europeană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE