Delegația RM în CUC a cerut cercetarea mai multor încălcări grave în Zona de Securitate

482
0
Sursa foto: zonadesecuritate.md

Antrenamentele Forțelor „de menținere a păcii” ale Federației Ruse din Zona de Securitate, 22 decembrie 2023, au avut un ecou negativ asupra cetățenilor din localitățile apropiate. Oamenii și-au expus îngrijorarea în legătură cu sunetele înfricoșătoare de arme și posibile tensiuni nedorite în regiune. Delegația R. Moldova a cerut cercetarea acestor încălcări, dar și elaborarea unor noi reglementări referitoare la modalitatea desfășurării antrenamentelor astfel încât să fie excluse asemenea acțiuni abuzive.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astăzi, 18 ianuarie, la reuniunea Comisiei Unificate de Control (CUC), care a avut loc, care s-a desfășurat la Bender, conducătorul delegației R. Moldova Sergiu Golovaci a fost confirmat în calitate de copreședinte al Comisiei Unificate de Control.

Misiunea OSCE în R. Moldova a semnalat noi obstacole din partea Tiraspolului în ceea ce privește implementarea Principiilor de cooperare între această organizație și CUC, semnate la 10 decembrie 2004. Astfel, în decembrie 2023 și ianuarie 2024, echipele de monitorizare ale Misiunii nu au fost lăsate să treacă prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene instalate între localitățile Proteagailovca și Hârbovăț, Dubăsari și Coșnița, iar la postul ilegal Bender-Varnița au așteptat timp de 30 de minute.

Aceste nereguli grave au loc, chiar dacă Misiunea OSCE notifică în prealabil despre deplasarea reprezentanților săi.

Misiunea OSCE califică solicitarea Tiraspolului de a face astfel de notificări drept încălcare a mandatului său și a cerut implicarea Comisiei Unificate de Control în asigurarea libertății de circulație pentru echipele sale în vederea realizării eficiente a mandatului acestora.

Abordând problema respectării regimului Zonei de Securitate, membrii delegației Republicii Moldova au semnat o declarație prin care au dezvăluit un alt caz de ignorare a actelor de bază ale Comisiei Unificate de Control, referindu-se la antrenamentele pe care le-a desfășurat contingentul militar al Forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse în data de 22 decembrie 2023. Acțiunile s-au realizat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii și echipamentelor militare, unele tipuri dintre care nici nu au fost notificate ca fiind în dotarea contingentului militar.

La fața locului erau prezenți doi comendanți militari, care la fel au încălcat regulamentul, întrucât nu dispuneau de aprobarea Comandamentului Militar Întrunit.

Concomitent, reprezentanții Federației Ruse și regiunii transnistrene au blocat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentelor. Antrenamentele în cauză au avut un ecou negativ asupra cetățenilor din localitățile apropiate, care și-au expus îngrijorarea în legătură cu sunetele înfricoșătoare de arme și posibile tensiuni nedorite în Zona de Securitate.

În context, Delegația Republicii Moldova a cerut cercetarea acestor încălcări, dar și elaborarea unor noi reglementări referitoare la modalitatea desfășurării antrenamentelor astfel încât să fie excluse asemenea acțiuni abuzive din partea unuia din contingentele militare ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE