ANSA retrage din comerț circa 223 de kg de pește viu. Inspectorii au constatat mai multe încălcări

385
0

În perioada 4-8 decembrie curent, inspectorii din cadrul Agenției Național pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat razii de combatere a transportării și comercializării ilicite a peștelui viu, în mai multe locații din raza municipiului Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Scopul acțiunilor întreprinse a fost verificarea respectării cerințelor sanitar-veterinare în timpul transportului, precum și comercializării peștelui viu de specii interzise.

După controalele efectuate s-au depistat următoarele încălcări:

  • Transportarea peștelui viu cu unități de transport neautorizat, nedotat corespunzător;
  • Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar- veterinar;
  • Practicarea activităților de transportare/comercializare a peștelui viu, fără a dispune de autorizație sanitar – veterinară;

Drept urmare a neregulilor depistate, inspectorii ANSA au dispus retragerea din comerț a 223 de kilograme de pește viu, iar persoanele care se fac vinovate de aceste încălcări, urmează a fi sancționate conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.

Astfel, persoanele fizice pot fi pasibile de amendă contravențională de la 60 la 90 de unități convenționale, iar persoanele juridice – de la 240 la 300 de unităţi convenţionale cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate, pe un termen de la 3 luni la un an.

ANSA recomandă consumatorilor să procure pește viu doar din locuri autorizate și să solicite de la comercianți certificatul sanitar-veterinar, ce poate atesta proveniența și inofensivitatea produsului.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE