Ministra Sănătății condamnă „orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical”

353
0
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după  reținerea de azi de către CNA a medicului-șef al Centrului Perinatologic Bălți, denunțat de către un cetățean, de la care ar fi pretins mită în sumă de 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea nașterii asistate soției acestuia, a scris o postare pe pagina sa de socializare prin care condamnă „orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri”.
„Cu referire la reținerea de către CNA pentru corupere pasivă a șefului interimar al Centrului Perinatal al Spitalului Clinic Bălți, căci presa așteaptă reacția ministerului:
Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical – condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procurăm și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor mai majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem – a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi. Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi, cam așa iese”, scrie Ala Nemerenco în postarea sa.
Ministra Sănătății încurajează „pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare, să raporteze.
Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte – îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos”.
Amintim că azi medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți a fost denunțat la Direcția generală teritorială Nord a CNA de către un cetățean care a comunicat că angajatul Spitalului i-ar fi cerut mită. Potrivit denunțătorului, medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE