În acest an, Guvernul a alocat peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, AIPA returnând fermierilor până în prezent 1,5 miliarde de lei

332
0

Prim-ministrul Dorin Recean a discutat, azi, la Guvern, cu reprezentanții asociațiilor din domeniul cerealier.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Acțiunile întreprinse de Executiv pentru susținerea domeniului agricol și soluțiile propuse de autorități pentru depășirea provocărilor ce țin de tranzitul cerealelor prin țara noastră au fost discutate la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții asociațiilor din domeniul cerealier, la care au participat responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Agenției pentru Intervenții în Agricultură (AIPA).

Șeful Guvernului a menționat că, pentru a sprijini agricultorii și fermierii din țara noastră și a rezolva, gradual, problemele acumulate, Guvernul a alocat, în acest an, peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, AIPA returnând fermierilor până în prezent 1,5 miliarde de lei.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul  fermierilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, efortul Guvernului va continua și în vederea îmbunătățirii infrastructurii de tranzit. În timpul apropiat, va fi lansat un nou sistem care va permite decongestionarea fluxului de la frontieră și eficientizarea procesului din punct de vedere logistic.

Astfel, la intrarea în Republica Moldova, vor fi create parcări, unde camioanele vor staționa până în momentul în care le va fi oferită ora aproximativă de trecere a frontierei. Procesul va fi unul transparent, cu înregistrare pe platforma online în registrul electronic, iar camioanele din Ucraina vor avea un parcurs separat, fapt care va permite evitarea aglomerării în vămile din țara noastră.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE