Alegerile de duminică – un „ultim clopoțel pentru PAS”. Un fost vicepreședinte de Parlament cheamă la consolidarea forțelor de dreapta

503
0

Rezultatul alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie, reprezintă „ultimul clopoțel pentru PAS”, cel puțin așa crede fostul președinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, care constată că „poate fi ratată ultima încercare reală de integrare europeană”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În acest fel, Slusari a reacționat la „postarea triumfalistă” a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a constatat că  „mesajul pro-european a câștigat detașat în toată țara”. Spînu atrage atenția asupra faptului că PAS este pe primul loc în 19 raioane, iar peste 240 de primari PAS au câștigat din primul tur.  „Cel mai mare număr de primari după primul tur”, se lăuda Spînu.

„Am rămas perplex. Omul ăsta în loc să-și asume anumite greșeli și să plece, se ocupă cu hipnoză colectivă a cetățenilor”, a reacționat Slusari.

„PAS nu a obținut 50+1 procente în nici un raion. Candidații partidului au câștigat scrutinul din primul tur doar în trei centre raionale. Exact același număr de primării are Partidul Nostru… iar socialiștii au trecut, din primul tur primarii săi, în șase orașe-rezidențe, inclusiv în două din centru republicii, cum ar fi Criuleni și Anenii Noi. Nu văd mare motiv de mândrie pentru victoria celor 240 de primari, preponderent din satele mici. Mergeți pe calea vechea politică, pavată de comuniști, PLDM și PD, după ce acei au accesat la actul de guvernare la nivel central”, comentează Slusari.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului se referă la așa-numită „racolare a primarilor” din localitățile mici și sărace, care nu prea au alte opțiuni de finanțare și sunt nevoiți să-și schimbe „chipul politic”.

„În orașele, care sunt un pic mai independenți financiar, vedem cu totul altă atitudine și alte rezultate de vot. Apropo, în procesul de vânare a primarilor partidul de guvernare a întrat în mare conflict cu alte partide proeuropene, ceea ce ar complica acum enorm crearea alianțelor în consiliile raionale. Dar cel mai important, că mulți din acești primari, care în mare parte au asigurat acum voturi pentru PAS, la primul vânt al schimbărilor politice, la nivelul central, o să uite de Spânu, cum au uitat de Voronin, Filat, Plahotniuc și Dodon”, consideră Slusari.

În concluzie, Spânu nu se arată interesat de soarta PAS, ci de soarta procesului de integrare europeană a R. Moldova care ar putea fi compromisă. Iar unica șansă, în opinia fostului vicepreședinte al Legislativului, este consolidarea forțelor pro-europene, cu sau fără PAS.

„Repet a căta oară că e nevoie de corectarea actului de guvernare și consolidarea tuturor forțelor pro-europene și naționale. Matematica scrutinului de ieri strigă despre acest lucru. Totodată, partidele extraparlamentare de dreaptă și de centru la fel trebuie să analizeze cifrele alegerilor… Trebuie de creat un pol de alternativă proeuropeană și unionistă fără PAS, dacă la ei nu trece miopia politică nici după acest duș rece”, conchide Slusari.

Într-o analiză postelectorală, expertul Veaceslav Ioniță, constată că dintre partide, la moment, cele mai bune performanțe le are MAN, condus de Ion Ceban, care a rămas la șefia capitalei și PSRM, care a câștigat la Soroca și are candidat, în turul doi de scrutin, la Edineț.

În urma alegerilor de duminică, 5 noiembrie, din cele 11 municipii din Republica Moldova în șapte – primarii au fost aleși din primul tur.

Cel mai bun rezultat a fost înregistrat în mun. Strășeni, unde candidatul independent Valentina CASIAN a luat 83,47% din voturi. În cel mai mare oraș din țară, capitala Moldovei mun. Chișinău, primarul din partea partidului MAN, Ion Ceban, a câștigat la limită cu 50,62%. Cel mai mic scor a fost obținut în mun. Bălți, unde favoritul primului tur, Reprezentantul partidului PPPN, Alexandr Petkov a obținut 22,69% din voturi”, constată Ioniță în analiza sa.

Totodată, este de menționat că din cei șapte primari aleși, trei sunt candidați independenți și patru reprezentanți ai partidelor de opoziție. Din cei opt candidați rămași pentru turul doi de scrutin, în cele patru municipii, trei sunt candidați independenți, patru reprezentați ai partidelor de opoziție și doar un candidat al partidului de Guvernare PAS.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE