„Un dumping geopolitic” sau „cașcavalul gratuit este doar în capcana pentru șorici”. Cum comentează experții ultimele promisiuni ale bașcanului Guțul  

530
0

Ultimele promisiuni făcute de bașcana Evghenia Guțul legate de tariful gazelor naturale pentru consumatorii din Autonomie a trezit nedumerirea și îngrijorarea experților în domeniu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Situația este deja una alarmantă”, consideră fostul vicepreședinte al Parlamentului, actualmente – membru al Consiliului de administrare al SA „Energocom”, Alexandr Slusari, care califică pretinsul contract de furnizare a gazelor, publicat ieri de bașcanul Găgăuziei, drept un „dumping cras geopolitic”.

„Prețul 160 euro pentru 1000 m3 la hotarul Republicii Moldova înseamnă că gazul a fost procurat cu cel mult 80 euro per 1000 m3. Eu niciodată nu voi crede că există măcar o companie europeană, care este de acord să vândă acum gazul la asemenea preț, mai ales, așa cantități mici. Ieri prețurile bursiere oscilau în jur de 500 euro. Toată vara cotațiile europene nu au coborât sub 270 de euro. Sunt convins că acest gaz nu este european sau diferența de preț este compensată generos din Rusia”.

Mai mult, Slusari atrage atenția asupra faptului că acest pretins contract este semnat cu o companie turcă, „despre care nimeni nimic nu cunoaște”, iar de partea Republicii Moldova documentul a fost semnat de o firmă, care recent a fost cumpărată de avocatul întreprinderii Horus, strâns legată cu oligarhul rus Mordașov, care a început să prospere în perioada lui Plahotniuc.

În aceeași ordine de idei, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, avertizează:  „cașcavalul gratuit este doar în capcana pentru șorici”.  Potrivit lui Tofilat, pretinsul contract prezentat de exponenta fugarului penal Ilan Șor nu este decât o  „butaforie scrisă pe genunchi la un colț de stradă”.

„A câta oară iese Şor să ne „fericească” cu gaz ieftin. Anul trecut flutura o scrisoare de la banditul Sluţkii, primăvara asta spunea că „iaca-iaca” vine gazul cu 12 lei, azi aşa-numita „başcană” Guţul publică un „contract”… Dacă Şor tot insistă să ne „fericească” cu gaz rusesc, de ce nu semnează direct cu Gazprom? De ce are nevoie de tocmai doi intermediari, din Germania şi Turcia? Şi dacă tot Şor se laudă cu acest „contract”, rezultă că el este de fapt în spatele firmei moldoveneşti. Omul e deprins să „lucreze” prin intermediari, fix ca la furtul miliardului”, consideră Tofilat.

Potrivit expertului, firma turcească la care s-a făcut referință nici măcar nu are licență de furnizare a gazelor, iar în pretinsul contract nu se indică codul fiscal al părților, adresa, conturile bancare. De asemenea, lipsește ștampila și nu este indicată calitatea gazului.

„Hai să ne uităm și la preț. Chipurile, gazul livrat la hotar cu R. Moldova va costa 160 euro, din care jumătate (!) sunt cheltuielile de transportare. Să înțelegem că Gazprom (adică Putin) îl vinde lui Şor cu 80 euro?… Ce vrea să-i ofere Şor lui Putin pentru această „reducere”? Să-i aducă R. Moldova pe talger şi să ne transforme în enclavă rusească? Mulțumesc, nu am nevoie de gazul lui Putin nici pe degeaba. Nu am de gând să-mi vând viitorul pentru mulți ani înainte”, avertizează Tofilat.

Expertul mai atrage atenția că în pretinsul document se stabilește că „profitul lui Şor va fi de 5%”, ceea ce este de două ori mai mult decât la furnizorii reglementați.

„ANRE a plafonat profitul Moldovagaz la 2,5% din costul gazului, dar Şor vrea profit dublu. Avem nevoie de concurență pe piață ca să nu fie așa „șmecheri”, care să ridice profit dublu. Nu este indicat după care legi se conduce acest pseudo-contract, în care ţară va avea loc arbitrajul. O dovadă în plus că ni s-a aruncat o gogoașă, dar nu contract”, conchide expertul, care-i îndeamnă pe cetățeni să nu se lase amăgiți cu „pomană electorală”.

„Spre deosebire de Şor, la Energocom suntem siguri că vom avea gaz și nu vom îngheța la iarnă. Iar alde Şor-Putin-Gazprom îți vor închide gazul cum le place lor”, le spune Sergiu Tofilat moldovenilor.

Amintim că miercuri, 2 noiembrie, bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, afirma că a obținut o înțelegere cu o firmă turcească și cu una din Bălți pentru livrarea gazului ieftin în autonomie – 10 lei per m3 de gaz.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE