Programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și o compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 de lei.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDe asemenea, vor exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică, iar ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat și integrat în programul de compensații, sub formă de plată monetară lunară.
Modificările sunt prevăzute în proiectul unei hotărâri de guvern aprobate astăzi de Executiv și vor asigura sporirea echității în acordarea compensațiilor în perioada rece a anului, prin țintirea mai bună a familiilor sărace, ajustarea mărimii compensațiilor în funcție de zona de reședință și tarifele la energie și introducerea unui punctaj suplimentar pentru gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități.
Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitul global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.
Compensațiile urmează a fi acordate doar în baza cererilor depuse de cetățeni pe portalul compensatii.gov.md.
Spre deosebire de sezonul rece precedent, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații.
Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.
Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE