Guvernarea blochează activitatea a șase posturi TV prin care Rusia încearcă să influențeze alegerile locale generale din 5 noiembrie

520
0

Premierul Dorin Recean a anunțat azi pe pagina sa de socializare că „Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a șase posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor.”

În același mesaj, Dorin Recean a anunțat că „În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.”
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cerut Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să suspende licențele de emisie a șase posturi TV, motivând că, prin intermediul acestor instituții media, Rusia încearcă să influențeze alegerile locale generale din Republica Moldova.

Într-un briefing, directorul SIS, Alexandru Musteața, a comunicat că, în ultimele luni, Federația Rusă încearcă să influențeze alegerile locale generale din 5 noiembrie prin intensificarea atacurilor informaționale și o creștere a riscurilor asupra securității naționale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Deținem informații operative, dar și probe că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră. Influențarea se face prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor ilegale, cumpărarea de voturi și coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct, prin intermediul anumitor posturi TV, site-uri și rețele de socializare. Cele menționate fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre”, a spus directorul SIS, în cadrul briefingului.

În acest context, Alexandru Musteață a propus CSE să suspende, pe durata stării de urgență, licențele de emisie a posturilor TV: Orizont, Prime, Publika TV, ITV, Canal-2, Сanal-3.

Potrivit directorului SIS, activitatea acestor posturi se realizează prin multiple încălcări, constatate de CA, dar și în baza informațiilor deținute de SIS și „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

Aceste posturi „promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea internațională, promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE.

Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformare în interesul persoanelor fizice sau juridice, incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal ȘOR,  și promovează „narative geopolitice” în interesul Rusiei pentru a destabiliza situația din R. Moldova.

Amintim că pe 24 octombrie curent, 𝐒𝐈𝐒 a solicitat blocarea 𝐚 𝟐𝟐 de site-uri rusești, conținutul cărora „alterează” spațiul mediatic al Republicii Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE