CA// Amenzi de 40 000 de lei pentru modul de reflectare a campaniei electorale la TV și radio

341
0

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în ședința de vineri, șase furnizori de servicii media cu amenzi în sumă de 30 000 de lei pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale, constatate în cel de-al șaselea raport de monitorizare pentru perioada 16-22 octombrie 2023, informează Serviciul Comunicare și relații externe al instituției.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Patru servicii media, din 42 de posturi TV și radio supuse controlului, nu au respectat prevederile  din Codul Electoral și din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), conform căruia în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

Astfel, ITV nu a încadrat patru subiecte cu caracter electoral în rubrica „Electorala 2023”, în cadrul principalului program informativ „Știri”.

La PRO TV Chișinău două știri cu caracter electoral, difuzate în principalul buletin informativ, nu au fost incluse în rubrică.

Agro TV Moldova a difuzat două subiecte în care au apărut concurenți electorali prezenți la o dezbatere organizată de post, care nu au fost evidențiate prin semnale acustice și vizuale unice.

BAS FM a relatat despre primele dezbateri organizate de redacție la care au participat doi candidați, în cadrul buletinului principal de știri, fără a avea rubrica „Electorala”.

Pe de altă parte, ATV nu a asigurat accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz prin titrarea sincron a buletinelor de știri sau prin interpretarea în limbaj mimico-gestual.

Conform Regulamentului CEC, în perioada electorală, furnizorii asigură accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la cel puțin o ediție pe săptămână a rubricii speciale „ELECTORALA 2023”.

R Live TV a dat un program la care a fost invitat un candidat electoral, iar subiectul a fost încadrat în rubrica „Electorala 2023” marcată doar la început. Potrivit Regulamentului CEC, emisiunile de informare electorală trebuie evidenţiate de alte programe prin semnale acustice sau vizuale unice cu menţiunea „Emisiune de informare electorală”, la început şi la final.

Tot în ședința de vineri, CA a sancționat fondatorul postului Jurnal TV, ÎCS REFORMA ART SRL, cu 10 000 de lei pentru vizarea unui candidat electoral într-un program care nu a fost inclus în declarația privind reflectarea alegerilor locale generale, așa cum prevede Codul Electoral Central.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE