Inițiativă legislativă: Un an de închisoare pentru șoferii beți și drogați

414
0
șoferi beți și drogați

Șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere vor fi sancționați mai dur. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 63 de deputați.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în care au murit 24 de persoane, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

Autorii documentului propun înăsprirea pedepsei pentru șoferii depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau care au consumat droguri. Mai exact, aceștia vor risca muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, se va majora termenul de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei. Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Se mai propun modificări la Codul penal, astfel încât șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului să nu poată beneficia de pedeapsă mai blândă, prin liberarea de răspundere sau de pedeapsă penală. Totodată, în cazul în care aceștia își vor recunoaște vina, vor putea beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.

Autorii documentului mai propun completarea Codului contravențional cu o prevedere prin care se stipulează că șoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.

Tot în cadrul ședinței plenare de astăzi, a fost votată în prima lectură o inițiativă a deputatei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, care propune o altă modificare la Codul penal, cu scopul de a combate fenomenul consumului de droguri sau de alcool la volan. Deputata propune ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau de droguri, precum și de depășirea limitei de viteză să fie calificate drept infracțiuni intenționate.

Pentru lectura a doua, cele două proiecte de lege vor fi comasate, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități, și vor fi propuse spre adoptare în plenul Parlamentului, de bază fiind primul proiect.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE