O serie de cărți și ediții istorice despre capitala Republicii Moldova, cum ar fi „Identitățile Chișinăului”, „Chișinăul din amintire”, „Chișinăul de altădată” este prezentată într-o expoziție găzduită de Muzeul Parlamentului

386
0

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului,Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Biblioteca Parlamentului organizează în Muzeul Parlamentului expoziția tematică „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova”, care cuprinde o serie de cărți de preț pentru istoria și tradițiile neamului nostru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Lucrările expuse valorifică patrimoniul național cultural, material și imaterial, elemente ale autenticitatii poporului – ia, costumul tradițional, covorul moldovenesc, meșteșugurile tradiționale, muzica populară, locurile pitorești, practicile și abilitățile strămoșilor noștri moștenite de-a lungul secolelor.

Sunt expuse 90 de cărți în care pot fi descoperite vechile obiceiuri și tradiții ale neamului, printre care: rețete culinare vechi, obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă și pascale, tradiții ale portului moldovenesc și comori autentice adunate din toate colțurile țării, ce ascund secrete transmise din strămoși, lucrate cu migală de meșterițele de covoare basarabene.

Mai sunt prezentate monumente arhitecturale inedite, icoane vechi basarabene, mănăstiri, cetăți de pe întreg teritoriul țării. Cărțile sunt sistematizate în patru compartimente: patrimoniul arheologic și arhitectural, patrimoniul artistic național, patrimoniul cultural imaterial, patrimoniul Municipiului Chișinău.

Expoziția devine cu adevărat remarcabilă prin prezentarea a 25 de modele de scoarțe vechi, de peste o sută de ani, cu motive din arta moldovenească. Acestea sunt incluse în „Albumul ornamentelor de covoare moldovenești”, editat în 1912, la Chișinău, cu o prefață semnată de istoricul Paul Gore, directorul Muzeului Zemstvei din capitală. Scoarțele reproduse în acest album reprezintă exemple rare de creație artistică a poporului nostru, păstrând farmecul și armonia culorilor chiar și după o sută de ani.

Totodată, printre exponate se regăsesc o serie de cărți și ediții istorice despre capitala Republicii Moldovei, cum ar fi „Identitățile Chișinăului”, „Chișinăul din amintire”, „Chișinăul de altădată” și alte lucrări semnate de autori moldoveni bine-cunoscuți.

Expoziția care prezintă bogăția patrimoniului nostru este deschisă publicului în zilele lucrătoare până pe data de 6 noiembrie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE