Republica Moldova are suficient gaz pentru iarna care vine, iar responsabilii nu exclud și tarife mai mici

480
0

SA „Energocom” este la etapa finalizării procedurii de procurare a cantităților de gaz care să fie suficiente pentru toată perioada rece ce urmează – iarna și primăvara 2023 – 2024. Despre aceasta a anunțat membrul Consiliului de Administrație din partea societății civile al SA „Energocom”, Alexandr Slusari. El nu exclude că volumul gazelor stocate ar fi suficiente, inclusiv pentru luna aprilie a anului viitor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Licitațiile se desfășoară zilnic sub monitorizarea experților, membrilor Consiliului și reprezentanților serviciilor speciale. Ieri au mai fost achiziționate cantități semnificative de gaze de la patru companii europene. Prețurile de cumpărare sunt similare cu cele de vară și sunt aproape de două ori mai mici decât oferta de la Gazprom pentru ultimul trimestru al anului 2023”, a anunțat Slusari pe pagina sa de socializare.

Respectiv, reieșind din prețurile cu care au fost achiziționate stocurile din vară și cele noi, tariful la gaz cu siguranță nu va crește, iar responsabilii în domeniu nu exclud chiar și o reducere a acestora.

„Cu aceste prețuri vrem să mai amortizăm costul stocurilor. După ce vom avea o claritate despre care este prețul stocurilor cu care intrăm în această iarnă, OPCOM va scrie un demers către Moldovagaz, va informa cu cât este gata să vândă acest gaz în următoarea perioadă rece a anului și eu cred că Moldovagaz se va adresa la reglementator (ANRE – n.r.) pentru revizuirea prețurilor. Eu sunt absolut sigur că noi vom avea prețuri mai bune ca anul trecut”, a declarat într-un interviu pentru buletinului de politică externă al FES/APE, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Cel puțin, cu siguranță, „nimeni nu va plăti mai mult decât a plătit anul trecut, toată lumea va plăti mai puțin”, a asigurat ministrul de ramură.

Totodată, autoritățile nu sunt la fel de optimiste la capitolul energiei electrice, care ar putea să ne coste mai scump la iarnă.

„Avem totuși și un risc în ceea ce privește energie electrică, pentru că dacă nu reușim să avem un contract cu cei din stânga Nistrului, va trebui să substituim această energie procurând-o din afară, din România. Chiar astăzi am avut o discuție pe acest subiect, iar aceste prețuri ar fi semnificativ mai ridicate. Acum facem niște modelări să înțelegem aproximativ încotro s-ar duce prețurile dacă nu reușim o înțelegere cu Centrala Termoelectrică Moldovenească – Moldgres. Dacă ajungem în acest scenariu pe care nu ni-l dorim, va trebui ca o parte din banii care sunt pentru compensații pentru gaze să-i redirecționăm la compensații pentru energie electrică”, a explicat Parlicov.

Precizăm că după ce anul trecut, gigantul rus Gazprom a redus treptat volumul de gaz furnizat țării noastre, autoritățile de la Chișinău au acceptat să cedeze toată cantitatea de gaz rusesc pretinselor autorități separatiste din stânga Nistrului în schimbul unui contract de achiziție a energiei electrice de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan sau „MGRES”, la cel mai avantajos preț posibil în condițiile de atunci, așa cum afirma fostul ministru de profil, Andrei Spînu, criticat dur, la acel moment, pentru contractul acceptat și semnat cu „MGRES”.

Totodată, autoritățile de profil mai asigurau că doar așa țara noastră poate evita deconectările masive de la sursa de alimentare cu energie electrică în contextul războiului din Ucraina vecină, așa cum s-a întâmplat în noiembrie trecut.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE