Parlamentul a votat modificări la Legea cu privire la biblioteci. La 1 ianuarie 2020, în Republica Moldova funcționau 1306 biblioteci, 695 au calificativul satisfăcător, categoria a IV-a

727
0

Parlamentul a examinat o serie de reglementări menite să modernizeze activitatea bibliotecilor din țară și să ajusteze cadrul legal existent la capitolul biblioteconomie și știința informării. Deputații au votat în a doua lectură modificări la LEGEA cu privire la biblioteci.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Scopul documentului este de a face bibliotecile mai accesibile și mai adaptate la nevoile comunităților locale, consolidând rolul bibliotecii de serviciu public esențial, care contribuie la dezvoltarea unei societăți incluzive și bine informate. Proiectul conferă o definiție clară termenilor „bibliotecă”, „centru bilblioteconomic” și „document de bibliotecă”, precum și o distincție între „biblioteca publică”, „biblioteca privată” și „biblioteca științifică”. De asemenea, sunt propuse o serie de modificări legate de diversificarea activităților bibliotecilor, în consonanță cu tendințele de modernizare și practicile internaționale în domeniu.

Potrivit noii redacții a legii, Biblioteca Națională a Moldovei va exercita funcția de Centru Național de Digitalizare, va asigura funcționarea Rezervei Naționale de Publicații și va dezvolta un Repozitoriu Național în Biblioteconomie și Știința Informării. Alte prevederi vizează măsuri pentru extinderea accesului la resursele bibliotecilor, inclusiv prin creșterea fondurilor de carte, pentru a oferi posibilitatea mai multor opțiuni de învățare și cercetare.

Actualizarea Legii cu privire la biblioteci are loc și în contextul angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova privind apropierea graduală a normelor naționale cu cele ale Uniunii Europene și a politicilor conexe bibliotecilor din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2020, în Republica Moldova funcționau 1306 biblioteci publice teritoriale, a spus pentru GAZETĂ, directorul adjunct al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Vera Osoianu.

În urma evaluării bibliotecilor, doar șapte au primit calificativul excelent, 22 – categoria I, 49 – categoria II-a, 321 – categoria a III-a și categoria a IV-a, 695 – calificativul satisfăcător”, a explicat Vera Osoianu.

Potrivit ei, la 1 ianuarie 2022 colecțiile bibliotecilor publice teritoriale au constituit 15.382,1 mii unități materiale, dintre ele – 7901,7,0 mii (51,4%) în limba română. Statistica oficială nu solicită date privind numărul publicațiilor în grafie latină.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 55 de deputați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE