Gheorghe Erizanu: „Cred că trebuie să avem decență, demnitate și respect ca să-l aducem acasă pe Ion Druță”

649
0

Fondatorul și editorul Editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu, într-o postare pe pagina sa de socializare, crede că „trebuie să avem decență, demnitate și respect ca să-l aducem acasă pe Ion Druță. Am avut un mare noroc că l-am avut pe Druță în anii 50-60, când se dădeau cele mai crâncene lupte pentru existența noastră. Eroii de astăzi ar fi fost alții. Și ar fi vorbit o altă limbă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din rusă, a tradus Testamentul (sau Ultima dorință, după cum zic juriștii) lui Ion Druță, semnat la 30 august 2023, la Moscova. Cred că trebuie să avem decență, demnitate și respect ca să-l aducem acasă pe Ion Druță. Am avut un mare noroc că l-am avut pe Druță în anii 50-60, când se dădeau cele mai crâncene lupte pentru existența noastră. Eroii de astăzi ar fi fost alții. Și ar fi vorbit o altă limbă. Îi mulțumesc și apreciez efortul lui Vsevolod Ciornei. Ideea traducerii îi aparține lui Bogdan Crețu, care a scris unul dintre cele mai pertinente studii despre romanul „Biserica Albă”, de Ion Druță, în presa română. Păcat, că politicianul Dodon îi minimalizează opera, vorbind despre Druță la per tu și despre literatura moldovenească. „Ion Druță este un mare scriitor. El trebuie așezat, în orice istorie a literaturii române, alături de Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu ori Marin Preda.” (Bogdan Crețu) Păcat, că media românești au dat știri despre moarte lui Dumbledore, fără a observa moartea lui Ion Druță”, scrie directorul Editurii Cartier.

În testamentul lăsat, scriitorul Ion Druță vrea să fie „întors la baștină și înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, monumentul,  căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea. Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE