AUDIO// Testamentul scriitorului Ion Druță. „Rămășițele să le înmormântați la Soroca…”

1419
0
Scriitorul Ion Druță a decedat azi dimineață, 28 septembrie 2023, la ora 10, la Moscova. Ion Druță avea 95 de ani, a anunțat într-o postare pe pagina sa de socializare Editura Cartier. 
„Anunțul trist a fost făcut de nepoata scriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimile clipe din viață. Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare…
Suntem în contact permanent cu rudele îndoliate. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Moldova, ne-am oferit să acordăm tot suportul”, anunță pe pagina sa de socializare ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Testamentul a fost înregistrat la 30 august 2023.

„… Dar vreau să fii la curent cu ideile principale ale acestui testament. Nu știu de ce, dar presupun, poate n-am dreptate, că autoritățile, chiar dacă va fi cazul, n-au să dăie voie să fie scos corpul meu din Rusia. El la noi a trăit 60 de ani. Și el va fi la noi…Unde se duce? La crematorie- cel mai bun lucru. Am s-o rog pe Anișoara să ducă la Chișinău cutia cu rămășițe. Rămășițele să le înmormântați la Soroca. Știi unde e masivul cel de piatră cenușie. În fața lui este o mică poieniță. În poienița ceea, mai aproape de masiv, faceți o groapă, o movilă acolo, și îngropați rămășițele. Fără monumente, poate o ogradă cumva, poate o cruce de piatră, numele, atât…. Pe teritoriul cela micuț, unde a trăit cândva ciobanul cela, să pună o mică livadă din pomii descriși de mine. Ceea ce mie mi-a plăcut, dar nu am dovedit să-i sădesc – nucari, cireșari. S-ar putea de finanțat chestia asta, dar eu prefer să-i sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE