O fostă deputată în Parlament le sugerează celor din PAS să facă „front comun” cu forțele de dreapta în lupta pentru Primărie pentru a nu o ceda forțelor de stânga

505
0

O fostă deputată în Parlamentul Republicii Moldova îi îndeamnă pe cei din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să facă „front comun” cu forțele de dreapta în lupta pentru primăria capitalei, pentru ca să nu o cedeze forțelor de stânga și actualului primar – Ion Ceban.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Îndemnul vine din partea ex-deputatei Platforma Demnitate și Adevăr, Maria Ciobanu, care-și exprimă îngrijorarea pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Fosta legislatoare îl parafrazează pe fostul președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, menționând că „dreptei politice nu îi ajunge, nu știu ce nu-i ajunge, dar ar fi bine să îi ajungă.”

„PAS nu va mai avea niciodată rezultatele din ultimul scrutin parlamentar, iar ceea ce ne așteaptă în rezultatul alegerilor locale generale poate fi intuit azi. Se face totul, dar absolutul totul, pentru a ajunge în fruntea primăriilor, a consiliilor de ambele niveluri hoți, corupți, traseiști cu experiență, admiratori ai lui Putin și alte animale politice, pentru care trădarea face parte din ființa lor. PAS a comis și comite greșeli grave… Din cele aproximativ 60 de formațiuni politice câte își vor înregistra candidații? Majoritatea? Este grav. Ivan Ceban poate să nu-și facă mari griji. Este posibil să câștige primăria din primul tur de scrutin. Mă întreb și vă întreb: poate PAS să treacă peste mândria și fala exagerată și să procedeze la consolidare dreptei politice, constituind un bloc electoral?”, scrie Maria Ciobanu pe pagina sa de socializare.

Solicitat de GAZETA analistul politic, Anatol Țăranu, recunoaște că, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, într-adevăr, la această etapă, primarul Ion Ceban ar fi favoritul cursei pentru primărie. Însă, menționează Țăranu, la această etapă este prematur de vorbit despre șansele lui Ceban de a „lua primăria din primul tur”.

„În ce măsură ar putea el să câștige alegerile din primul tur, să vedem. Problema este cine va ieși cu el în turul II, dacă acest tur II va avea loc. Iar în ceea ce privește mai multe partide politice care participă la alegeri, ele fărâmițează votul și, mai degrabă invers, iau voturi și de la Ceban, dacă sunt partide de stânga mai multe… Acum, în condițiile în care practic campania a început, eu nu cred că putem să facem niște prognoze foarte precise despre probabilitatea că Ceban va câștiga din primul tur. Să vedem cum se va desfășura campania și atunci prognozele vor avea deja și un suport factologic”, a explicat comentatorul și analistul politic, Anatol  Țăranu.

Totodată, analistul constată că un eventual eșec la Chișinău în alegerile locale general ar avea repercusiuni serioase asupra rezultatelor ulterioarelor alegeri parlamentare și prezidențiale pentru PAS.

Am încercat să discutăm și cu candidatul PAS la șefia capitalei, Lilian Carp, însă, ultimul nu a răspuns la telefon. Am apelat și la numărul de telefon al formațiunii politice PAS, afișat pe pagina web a partidului politic, dar nu ne-a reușit, numărul de telefon postat este „indisponibil”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE