Denisov nu exclude că va „cere dreptate” la CEDO după ce a fost expulzat din R. Moldova unde nu mai are dreptul să intre în următorii 10 ani

430
0

Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, nu exclude că „va cere dreptate” la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) după ce a fost expulzat din Republica Moldova și unde nu mai are dreptul să se întoarcă în următorii zece ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

El s-a plâns presei ruse că autoritățile de la Chișinău nu i-au explicat motivele deciziei adoptate în privința lui.

„Mi-au dat două minute să-mi strâng lucrurile. Iar atunci când ieși în pantaloni scurți, acest lucru este dificil. Am reușit să mă îmbrac și gata”.

Denisov spune că era convins că merge la Biroul Migrație și Azil „doar pentru a discuta” și a văzut ordinul de expulzare doar în mașină. Potrivit lui Denisov, în document se făcea trimitere la legislația R. Moldova și nimeni nu i-a oferit nicio explicație.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău au anunțat despre expulzarea lui Vitali Denisov, un cetățean rus în vârstă de 56 ani, în dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie. Conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migrație, directorul Sputnik Moldova a fost declarat persoană indezirabilă în țara noastră pentru o perioadă de zece ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit autorităților de profil, măsura de îndepărtare a străinului  a fost dispusă în legătură cu  implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune  în pericol securitatea informațională a țării noastre.

„Conform art. 55 a  Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfășurat, desfășoară ori în privința  acesteia există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

Decizia autorităților de la Chișinău în raport cu Denisov a generat reacții la Moscova. În aceeași zi, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă a fost convocat la Ministerul rus de Externe „pentru a oferi explicații de rigoare”. Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, care și-a permis noi declarații denigratoare la adresa Chișinăului.

„Este o acțiune în lanț. Vorbim despre o atitudine neadecvată a actualei guvernări de la Chișinău la capitolul democrație. Ei nu înțeleg ce înseamnă democrația. Ei nu știu ce înseamnă libertatea cuvântului, drepturile și libertățile jurnalistului. Da, ei au învățat să scrie, de asemenea, au învățat să vorbească, dar nu pot aplica în practică aceste lucruri”, a declarat Maria Zaharova pentru presa rusă.

Amintim că la începutul anului trecut, site-ul sputnik.md se regăsea în lista surselor media blocate prin ordinul directorului Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pentru „publicarea informațiilor false ce afectează securitatea națională”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE