ANSA: „În timpul controalelor menționate nu s-au depistat careva neconformități ce țin de calitatea, condițiile de păstrare, etichetarea produsului lactat – unt”

3713
0

Produsul lactat  – unt, autohton și importat, comercializat azi în magazine, corespunde tuturor cerințelor ce țin de calitate, condiții de păstrare și etichetare, potrivit ANSA, care efectuează de minim două ori pe an controale la întreprinderile din stat care produc unt. În laboratorul Instituția Publică „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar” poate fi testat produsul lactat -unt. La momentul actual, neconformități în probele testate nu s-au depistat. Verificările pot fi efectuare și la solicitarea consumatorilor în baza unei petiții.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Interviu cu Maxim Sârbu, șeful Direcției Siguranța produselor alimentare de origine animală

  • În primul trimestru al anului 2023 ANSA a efectuat 1320 de controale planificate pe domeniul „siguranța și calitatea alimentelor”. În timpul acestor controale au fost depistate neconformități ce țin de calitate, condiții de păstrare, eticheta la produsul alimentar unt? Dacă da, care sunt acestea? Ce se întâmplă cu untul care nu corespunde informațiilor de pe etichetă?

În timpul controalelor menționate nu s-au depistat careva neconformități ce țin de calitatea, condițiile de păstrare, etichetarea produsului lactat – unt. În privința necorespunderii informațiilor de pe etichetă, ANSA informează că, în conformitate cu legislația în vigoare privind informarea consumatorului  cu privire la produsele alimentare, se interzice producerea și/sau introducerea pe piață a produselor alimentare și a materialelor care vin în contact cu produsele alimentare ce nu au inclusă pe ambalaj sau etichetă, informația prevăzută în legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

  • În magazine avem unt de 82,5%, 72%, 62% importat și autohton. Care este periodicitatea controalelor făcute la întreprinderile producătoare de unt din R. Moldova, dar și a untului importat?

Controalele la întreprinderile care produc produsul lactat – unt din Republica Moldova sunt efectuate în baza analizei riscului și cu o periodicitate de minim două ori pe an. Orice lot de unt trece controlul din partea inspectorilor din cadrul posturilor de inspecție la frontieră.

  • Din ce țări se importă untul care se comercializează în magazine?

Țările principale din care se importă unt în Republica Moldova sunt: Țările Uniunii Europene, Ucraina, Republica Belarus, ș.a.

  • În laboratoarele ANSA se testează calitatea untului? Ce neconformități au arătat testările? Cât de des se fac aceste verificări? Verificările se fac și la solicitarea consumatorilor?

În laboratorul Instituția Publică „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”(mun. Chișinău, str. Murelor 3) poate fi testat produsul lactat -unt. Testările în cadrul controalelor oficiale sunt efectuate în baza programelor de monitorizare aprobate prin ordinul directorului general al ANSA, acesta fiind elaborat și aprobat anual. La momentul actual, neconformități în probele testate nu s-au depistat. Verificările pot fi efectuare și la solicitarea consumatorilor în baza unei petiții.

  • Care produs poate fi numit unt, margarină, spreed? Vorbiți-ne despre conținutul acestor produse.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.158/2019 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate:

Untul este un produs derivat exclusiv din lapte și produse din lapte cu un conținut de grăsime din lapte cuprins între minim 80% și mai puțin de 90% cu un conținut maxim de apă de 16% și un conținut maxim de substanță uscată degresată de 2%. Se poate produce cu sau fără adaos de sare alimentară.

În conformitate cu  prevederile Hotărârii Guvernului nr.16/2009 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Produse pe bază de grăsimi vegetale”:

Margarina este produs sub formă de emulsie plastică sau fluidă, de tip apă în ulei, produs prin adăugare de apă și/sau de lapte în grăsimi vegetale hidrogenate și uleiuri comestibile vegetale și, eventual, animale, altele decât cele conținute în lapte.

Amestecul de grăsimi tartinabile este amestecul de grăsimi vegetale și lactate în care conținutul de lapte reprezintă minimum 2% din conținutul total de grăsimi.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE