VIDEO// Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a cântat în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru

640
0
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a cântat în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru, cu ocazia Sărbătorii Naționale „Ziua Limbii Române”.
Piesa originală a fost compusă în anii ’80 de formația „Līvi” din Letonia, care a folosit traducerea în letonă a poeziei „În limba ta” de Grigore Vieru. Ambasadorul Jānis Mažeiks a avut ideea să o readapteze – a folosit poezia originală, dar pe aceeași melodie, extrem de populară în țara sa de origine și care este considerată unul dintre simbolurile renașterii naționale în Letonia. Membrii formației „Angry Band” s-au alăturat inițiativei, acompaniindu-l pe ambasador. Formația „Līvi” și Călin Vieru, deținătorii drepturilor de autor asupra melodiei și asupra versurilor, respectiv, au susținut ideea ambasadorului UE de a aduce un omagiu limbii române.
Piesa „Dzimtā Valoda”, în traducere „În limba ta”, a fost lansată în 1986 și în același an a obținut primul loc la concursul „Mikrofons”. Totodată, în 2018, a fost votată de letoni ca fiind al doilea cel mai important cântec național din ultimii 100 de ani.
Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Piesa „Dzimtā Valoda” a fost un punct de reper și de coeziune pentru letoni. În anul 1986 existau multe limitări impuse de ocupația sovietică, inclusiv asupra limbii materne în Letonia, la fel ca și asupra limbii române în Republica Moldova. Așa că posibilitatea de a cânta despre limbă a reprezentat un mijloc de a vorbi despre marile probleme cu care se confruntau oamenii de atunci”.
Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Române” este celebrată în Republica Moldova anual la 31 august. În 2023 se împlinesc 34 de ani de când limba română a fost instituită drept limbă de stat.

 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE