Start perioadei electorale pentru alegerile din 5 noiembrie. CEC anunţă când vor putea fi înregistraţi candidaţii pentru fotoliile de primari

526
0

Începând cu ziua de luni, 7 august, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunţă despre demararea perioadei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Codului electoral, perioadă electorală durează până în ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu poate fi mai mare de 120 de zile.

În această perioadă vor fi ajustate și aprobate actele normative subsecvente legii electorale, constituite organele electorale ierarhic inferioare, asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului, organizate instruiri pentru funcționarii electorali și activități de informare pentru alegători și alți subiecți electorali, desemnați și înregistrați candidații la funcțiile elective, generate listele electorale și pregătite buletinele de vot, precum și alte materiale electorale.

Amintim că CEC a aprobat Hotărârea cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale la 4 iulie curent, iar aceasta intră în vigoare astăzi. Săptămâna trecută, CEC a aprobat Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale, care va fi remis, pentru informare și realizare în limita competenței, autorităților publice locale și centrale, partidelor politice reprezentate în Parlament, precum și organelor electorale, după constituirea acestora.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie 2023, iar campania electorală propriu-zisă pentru alegerile locale generale va începe la 6 octombrie 2023.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE