Noi reguli în cursa electorală pentru primării. Se interzice transportarea organizată a alegătorilor şi concertele „manipulatorii”

527
0
Foto: protv.md

Campania electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023 se va desfăşura în baza noilor reguli stabilite după modificarea Codului Electoral în decembrie trecut.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, potrivit noilor modificări, în unele secţii de votare se poate admite desfăşurarea scrutinului pe parcursul a două zile consecutive. Acest fapt se stabilește, din motive obiective – pandemii, situații excepționale, asigurarea dreptului la vot în condiții neordinare, numărul mare de alegători înregistrați la secțiile de vot de peste hotare etc., prin hotărârea CEC cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

„De principiu, Promo-LEX a insistat ca toți alegătorii să fie plasați în condiții egale. Dacă totuși se va ajunge la votarea pe parcursul a două zile, atunci decizia trebuie să fie una bine argumentată prin clarificarea expresă a motivelor „obiective””, menţionează experţii Promo-Lex.

De asemenea, experţii salută reducerea numărului de semnături în susținerea candidaților independenți la funcția de primar de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, cu un prag minim de 100 de semnături. Este salutabilă posibilitatea alegătorului de a susține prin semnătură mai mulți candidați independenți. Dacă anterior alegătorii puteau susține, prin semnătură, doar un singur candidat, acum pot susține mai mulți candidați independenți pentru mai multe funcții elective, însă nu pot susține același candidat, prin semnătură, de două și mai multe ori.

Potrivit noilor prevederi, persoanele fizice vor putea face donații în numerar doar în valoare de până la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv, din totalul de 6 salarii medii lunare maxim ce pot fi donate. Precizăm că anterior era posibilitatea de a dona în numerar până la 3 salarii.

În premieră, pentru cursa electorală din 2023, este interzisă prin lege transportarea organizată a votanţilor, în ziua alegerilor, precum și a concertelor și altor evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, artiștilor din țară și de peste hotare, în campanie.

„Promo-LEX a susținut și promovat interzicerea și sancționarea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, fenomen reprobabil pe care l-a observat constant, mai ales la scrutinele din ultimii câțiva ani. Cu referire la concerte și alte manifestații artistice Promo-LEX consideră că acestea ar putea fi manipulatorii și nu ar asigura echitatea în raport cu toți concurenții electorali”, menţionează experţii Promo-LEX.

Potrivit Codului electoral, la alegerea consiliului local și a primarului vor putea participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de 3 luni până la data primului tur de scrutin.

În acest an, concurenții electorali nu vor mai avea observatori, acest drept fiind păstrat la nivel național doar pentru asociațiile obștești și instituțiile de cercetare și instruire în domeniul electoral. Concurenții electorali vor putea în continuare desemna persoane de încredere, dar și reprezentanți în cadrul organelor electorale, drepturile celor din urmă fiind completate cu aspecte relevante ce țin de activitatea observatorilor.

Precizăm că luni, 7 august, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat despre  începerea perioadei electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE