Recean avertizează „minoritatea coruptă” din tagma judecătorilor: „Cine a participat la asemenea acțiuni va răspunde”

460
0

Premierul Dorin Recean a lansat un avertisment pentru „minoritatea coruptă” din tagma judecătorilor, în cadrul şedinţei Guvernului de joi, 2 august.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„M-am uitat peste texte, o parte din ele au fost scrise în afara Curţii  şi vreau să-i atenţionez pe cei care participă la acest efort că asta înseamnă perpetuarea corupţiei şi fiecare care a participat la aceste acţiuni va răspunde conform legislaţiei în vigoare”, a avertizat Recean în debutul şedinţei de miercuri.

Şeful Executivului s-a referit la decizia de marţi, 1 august, a Curţii Supreme de Justiţie, prin care s-a dispus reevaluarea a 21 de foşti candidaţi care au pretins la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Vreau să le spun celor din minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-aţi surprins, de fapt. Voi continuați să perpetuaţi corupţia şi rezistaţi efortului de autocurăţare. Am văzut că eu un fel de copy-paste şi s-a încercat mai mult de a demonstra un efort de sfidare. N-o sa reuşiți! Vom continua să avem legislaţii care să permită autocurăţarea sistemului”, a menţionat Recean.

Preşedinta Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, deputata PAS, Olesea Stamate, a menţionat într-o postare pe pagina sa de socializare că suntem martorii unei noi încercări a „grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”.

„Deciziile recente ale CSJ prin care încearcă să anuleze toate deciziile Comisiei Pre-vetting demonstrează clar că unii judecători nu vor vetting. Deciziile au fost emise, după mine, intenționat într-un moment anume. Imediat după votarea în Parlament a Legii vettingului şi după ultima şedinţă plenară a Parlamentului, când Parlamentul intră în vacanţă”, a menţionat Stamate.

Potrivit deputatei, în multe decizii ale CSJ au fost identificate „abuz clar” şi „încălcarea evidentă a normelor legale” şi avertizează că „sabotajul” nu va merge.

„Au mai fost încercări de a zădărnici curățarea sistemului. Vă mai aduceți aminte de adunarea generala a judecătorilor? Au eșuat. Da, au întins un pic timpul, din păcate. Dar au eșuat. Concluziile vă las să le faceţi singuri”, a mai menţionat preşedinta Comisiei parlamentare de profil, Olesea Stamate.

Precizăm că adunarea generală a procurorilor, în cadrul căreia urmează să fie desemnaţi noii membrii ai CSP, este planificată pentru ziua de 23 august.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE