Ministerul Mediului// La „Termoelectrica” S.A. solul este contaminat cu păcură  și depășește de aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile

551
0

Inspectoratul pentru Protecția Mediului a investigat cazul presupusei îngropări de păcură pe teritoriul S.A. „Termoelectrica”, informează printr-un comunicat serviciul de presă al ministerului de resort.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit sursei, inspectorii din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău au efectuat un control inopinat, la data de 25.07.2023, la Secția păcură a Serviciului combustibil al S.A. „Termoelectrica”.

În timpul verificărilor pe teren au fost prelevate probe de sol pentru a evalua gradul de poluare.

Conform raportului de testare a probelor de sol, din data de 28.07.2023, emis de Laboratorul pentru calitatea solului, s-a constatat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește de aproximativ 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile (CMA) stabilită, fiind de 6657,0 și 6567,2 mg/kg de produs petrolier.

Prejudiciul cauzat resurselor de sol a fost evaluat și va fi achitat de către S.A. „Termoelectrica” în conformitate cu legea.

De asemenea, S.A. „Termoelectrica” a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și ale Codului funciar al Republicii Moldova.

În acest sens, răspunderea pentru acțiunile ilegale este reglementată de Codul contravențional. Organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.

În urma controlului, întreprinderii S.A. „Termoelectrica” i-au fost impuse mai multe prescripții obligatorii, printre care și măsurile operative pentru înlăturarea cauzei poluării solului.

S-a stabilit un termen de 30 de zile lucrătoare pentru realizarea acestor măsuri, care includ colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat, până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice petroliere.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE