Scrisoare la redacție despre cât de dăunătoare sau folositoare poate fi singurătatea omului

836
0

„Singurătatea e atunci când nu ai cui să-i vorbești despre cât de singur ești”, spun ochii multor oameni în care, dacă te uiți, vezi multă durere, suferință, poftă de dragoste și, bineînțeles… un pic de singurătate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Singurătatea e când toată viața ai avut un vis frumos, nu ai avut cui să-l povestești și, din această cauză, visul nici nu ți s-a împlinit”, gândește multă lume care parcă are acum de toate, parcă nu duce lipsă de nimic, dar, în adâncul inimii, simte că viața putea trece altfel. Cum altfel putea trece viața „multă lume” ori nu știe, ori nu vrea să exprime în cuvinte. Pentru că e foarte periculos și nu se știe unde poate ajunge vorba ta sau destăinuirea. Iar dacă ai pe cineva gelos, mai bine taci că nici în tine nu poți avea mare încredere…

Pe această notă semiserioasă, bazată pe observații, lecturi din „înțelepții lumii” și din alții „mai de-ai noștri”, voi încerca să abordez foarte succint, atât cât îmi permite rubrica și bunul simț, tema singurătății, care, sunt sigur, le preocupă totuși mai mult pe femei. Sufletul lor, plin de taine și miracole, va tresări gingaș la declarația mea, plină de responsabilitate,  precum că motivul principal al singurătății omului este dragostea fără de răspuns. Ca și cea cu răspuns, de altfel, care poate sfârși cu trădare, dezamăgire, deznădejde etc. Așa că uneori nici nu se știe cum e mai bine.  Exemple sunt cu miile, iar înnoirea lor nu cred că se va termina vreodată! Din ele se inspiră dramaturgii și regizorii, își câștigă pâinea actorii de film și de teatru.

La fel, poeții vor sângera intern și vor vibra feeric la orice propoziție în care voi spune că suferința cea mare, care vine din singurătate, naște adevărata poezie. Satisfacerea poftelor, clar că nu a celor intelectuale, distruge fiorul liric și vitoarele cărți de poezie pe care le așteaptă cititorii noștri, dornici să citească permanent. Or, orice carte lipsă în librăriile noastre asaltate de cititorii tineri, de exemplu, înseamnă o bere băută în plus, o întâlnire a liceenilor după școală, cu scopuri mai palpabile decât la ore.

Cititorii mai în vârstă, care așteaptă și ei cu sufletul la gură nașterea unui nou volum de poezie postmodernistă, vor suferi profund dacă acesta nu va apărea. În caz că poetul postmodernist va fi preocupat prea mult de fericirea sa, de iubita lui zvăpăiată și dornică de dragoste, și nu va duce la editură volumul mult așteptat, cititorii de vârsta a doua jumătate și a treia nu vor avea ce să analizeze în cenaclurile lor de la orașe și sate. O tragedie mai mare nici că se poate întâmpla! Ș-apoi, lucru știut, dacă nu au ce să citească, bărbații, mai ales, organizează câte o beție crâncenă unde încep să cânte „Frumoase-s nunțile-n kolhoz”, „Katiușa” și altele.

De asemenea, clasa politică, și cea cu clasă, și cea fără nicio clasă, nu cred să nu manifeste interes față de acest subiect al singurătății omului… singur și neajutorat de nimeni. Despre bătrânii rămași singurei, cărora nu le deschide nimeni ușa, s-a scris atât de mult, încât aș comite o impietate inimaginabilă, amintindu-le din nou politicienilor că vin alegerile și un vot în plus nu strică. Cu toate acestea, îndrăznesc: vedeți acolo, cei care deplângeți situația lor dezastruoasă, dar, de fapt, plângeți după putere, pregătiți ulei, zahăr, făină și tot ce se mai poate. Pretențiile lor nu-s mari și chiar ei spun că nu le mai pasă de cine i-ar putea din nou amăgi!

Acum, pentru că singurătatea, în majoritatea cazurilor, după cum v-ați dat seama, este de folos,  nu-mi rămâne decât să-mi exprim regretul că încă nu avem o lege în care să fie apărată singurătatea omului.

Gicu Singurelu ot Singureni

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE