Scriitorul Vladimir Beșleagă, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, sărbătorește azi 92 de ani de la naștere.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎntr-un interviu pentru GAZETA de Chișinău, în primăvara anului 2021, scriitorul a fost întrebat dacă o viață lungă este un avantaj sau un dezavantaj pentru un om al scrisului.
„O viață lungă este o favoare pentru un scriitor și, uneori, o tristețe. De ce? Pentru că, trăind, un autor editează cărți. Cărțile au destinul lor, norocul lor. În actualitate ele pot avea un ecou. Un scriitor poate să fie foarte popular. Pe urmă se schimbă generațiile, se schimbă oamenii, cititorii, epoca, dar scriitorul trăiește și vede că timpul lui a trecut, nu mai este ce era”, a mărturisit Beșleagă.
În același interviu, scriitorul a răspuns și la cea mai parșivă întrebare pe care nu i-a fost pusă.
„ Eu acum citesc greu, am multe ore de meditație. Vă spun un secret. De la 2000 încoace, țin jurnal. S-au adunat mormane de caiete. Și când mai am câte o discuție și câte un scandal cu doamna mea, îmi fac mie proces. Și zic, băi, ce fel de om oi fi eu pe lumea asta, pentru că este știut lucru că numai la marile pramatii li se dă viață lungă. Pe cei oameni buni și aleși Dumnezeu îi cheamă la El devreme detot, iar pe poeți îi cheamă chiar din tinerețe. Pe mine, ca să vezi, mă lasă să trăiesc. Cred că mare pramatie mai sunt și eu. Și încep să caut: ce-am făcut eu rău pe lumea asta?”, a răspuns nonagenarul.
Vladimir Beșleagă s-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol.
A absolvit Universitatea de Stat din Moldova în anul 1955, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție, având tema de cercetare „Liviu Rebreanu, romancier”. Și-a început activitatea ca publicist, colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988).
Potrivit Moldpres, în 1956, Vladimir Beșleagă a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”, urmat de cărțile „Vacanța mea” (1959), „La fântâna Leahului” (1963), „Vrei să zbori la Lună?” (1964).
Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic „Zbor frânt” (1966).
A mai publicat: „Acasă” (1976), „Isai” (1976), „Ignat și Ana” (1979), „Durere” (1979), „Durere frântă” (1981), „Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), „Cumplite vremi” (1990, 2017), „Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, poem tragic scris în 1969-1970). A semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE