Reţea de agentură a Rusiei în Moldova. Un moldovean – acuzat de trădare de patrie. SIS: „Îndemnăm cetăţenii care au fost abordaţi să raporteze”

654
0

Un cetăţean moldovean a fost trimis pe banca acuzaţilor pentru trădare de patrie în interesul unei agenturi a Federaţiei Ruse implicate în acţiuni subversive pe teritoriul Republicii Moldova. Un alt moldovean şi doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse au fost anunţaţi în căutare. Despre aceasta a anunţat luni, 10 iulie, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit lui Musteaţă, timp de doi ani, ofiţerii SIS, de comun cu procurorii PCCOCS, au documentat o reţea de agentură a Federaţiei Ruse  care acţiona la comanda Serviciului Federal de Securitate de la Moscova (FSB). Respectiv, doi cetăţeni ruşi, Iuri G. şi Vadim I. aveau misiunea să identifice şi să recruteze moldoveni, care, ulterior, trebuiau să acţioneze în detrimentul securităţii şi stabilităţii ţării noastre.

„Activitatea reţelei de agentură a fost orientată spre influenţarea proceselor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Federaţiei Ruse, pentru menţinerea dependenţei Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă. Timp de doi ani, au fost colectate date şi informaţii cu caracter social-politic, în special despre intenţiile şi planurile legislative, informaţii compromiţătoare în privinţa liderilor politici  şi actortilor politici şi au fost organizate proiecte informaţionale tenebre precum campanii în mediul virtual cu accent major pe reţeaua Telegram. Aceasta fiind platforma prin care se distribuie cele mai multe informaţii false”, a explicat şeful SIS.

După data de 24 februarie 2022, când Rusia a atacat militar Ucraina vecină, grupul respectiv „a comis infracţiuni sub drapel străin”. Mai exact, a recrutat cetăţeni moldoveni care trebuiau să provoace şi să participe la acţiuni violente.

De asemenea, oamenii legii au documentat transferarea mijloacelor financiare din Federaţia Rusă în R. Moldova prin „canale tenebre”  cu scopul finanţării „operaţiunilor subversive împotriva intereselor şi securităţii statului”.  În această acţiune fiind implicate şi unele case de schimb valutar. Potrivit oamenilor legii, în această perioadă a fost documentat transferul a 500 de mii de dolari.

La ora actuală, un cetăţean moldovean este în arest. El este acuzat de trădare de patrie şi riscă până la 20 de ani de puşcărie. Un alt cetăţean moldovean este anunţat în căutare alături de doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Totodată, şeful SIS îndeamnă cetăţenii care cunosc asemenea cazuri sau care au fost personal abordaţi de persoane suspecte să raporteze organelor competente, având în vedere faptul că, potrivit prevederilor Codului Penal, persoanele sunt scutite de răspundere penală dacă nu au săvârşit niciun fel de acţiuni subversive  la comandă  şi au declarat de bună voie faptul că au fost abordaţi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE