Pe parcursul anului trecut, 17 partide politice nu au declarant autorităţilor statului cheltuielile reale. Cel puţin aşa arată o analiză efectuată de experţii Asociaţiei Promo-LEX, care atrag atenţia asupra creşterii semnificative a cheltuielilor neraportate de formaţiunile politice.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINERespectiv, pe parcursul anului 2022, suma cheltuielilor ascunse de către cele 17 partide politice se ridică la cel puţin 16,9 milioane de lei.
Ponderea cheltuielilor neraportate din totalul celor raportate a crescut semnificativ, atingând cota de 48%. Spre comparație, această pondere a constituit în 2021 doar 8%, iar în 2020 – 16% din totalul cheltuielilor raportate.
Experţii Asociaţiei constată că din totalul cheltuitelor estimate de Promo-LEX ca fiind neraportate de 17 partide, 70% au fost efectuate anume de partidul neconstituţional al penalului fugar, Ilian Şor, care nu a raportat estimativ 11,9 milioane de lei, sumă care depășește de peste 7 ori cea a cheltuielilor raportate de respectiva formațiune în semestrul I al anului 2022.
Totodată, în funcție de destinația cheltuielilor estimate drept neraportate, cele mai multe au fost pentru deplasări în țară și în străinătate – 31%, urmate de întreținerea și/sau locațiunea sediilor – 28%, presă și materiale promoționale – 23%, personal – 11% și organizarea evenimentelor publice – 8%.
Şi pe parcursul anului trecut, Promo-LEX a constatat implicarea în finanțarea politică a părților terțe – fenomen pe care l-a analizat detaliat într-un document de politici, publicat în aprilie 2023.
Cazuri de implicare a părților terțe au fost observate în a doua jumătate a anului 2022 pe mai multe pagini pe rețelele de socializare prin intermediul cărora au fost promovate cu plată protestele organizate de partidul neconstituţional al fugarului Şor. Publicitatea plătită a fost achitată direct de persoane fizice, în cazul cărora nu a fost posibilă identificarea legăturilor directe cu formaţiunea.
„Avem în continuare trei campanii electorale: locale generale, prezidențiale și parlamentare. Dacă acestui fenomen nu i se va pune aprecierea juridică necesară și nu va fi monitorizat corespunzător riscăm să avem probleme foarte mari. Reamintesc, doar cheltuielile pe online ale părților terțe au fost estimate de Promo-LEX la zeci de mii de euro, în perioada august 2021 – aprilie 2023”, menţionează directorul de Program Promo-LEX, Nicolae Panfil, care reiterează necesitatea revizuirii cadrului legal relevant, finanțării partidelor politice în scopul reglementării finanțării politice și electorale de către părțile terțe.
Expertul subliniază că dacă nu se va interveni la nivel legislativ, fenomenul finanțării politice și electorale de către părți terțe poate lua amploare în apropiatele scrutine electorale.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE