Legislatorii vor să prevină tergiversarea proceselor judiciare. „De ce „kuliokarii” se mai plimbă prin țară și în afara ei”

519
0

Legislatorii au operat modificări la Codul de procedură penală și la Codul contravențional, cu scopul de a preveni tergiversarea proceselor judiciare. Proiectul a fost votat în prima lectură.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Modificările legislative au scopul de a asigura calitatea legii procesuale penale, precum și protecția persoanei împotriva arbitrarului, prin excluderea interpretărilor abuzive și extensive. Printre prevederile documentului figurează ajustarea cadrului normativ cu scopul de a preveni încălcarea termenului rezonabil.

„Stimați cetățeni, de fiecare dată când merg în teritoriu, mă întrebați un simplu lucru – de ce încă „kuliokarii” se plimbă prin țară și nu doar în țară, dar și în afară? De ce continuă să locuiască în case cu multe etaje, se plimbă cu mașini de lux, deși locul lor este la pușcărie? De ce, de la copilul de la grădiniță până la omul cel mai in vârstă, știm cine a furat miliardul și acela nu stă la pușcărie? Unul dintre principalele motive este tergiversarea proceselor de judecată. tergiversarea are loc și la etapa de urmărire penală și la etapa de examinare în instanță. Pentru ca să grăbim acest proces, ca cei care au furat să stea la pușcărie, trebuie de intervenit în lege și de făcut anumite modificări”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Astfel, în cazul în care se va considera că există pericol de încălcare a  termenului de urmărire penală, asigurat de către ofițerul de urmărire penală și procurorul de caz, părțile vor putea să se adreseze judecătorului de instrucție cu cerere de accelerare a urmăririi penale, doar după expirarea a 6 luni de la începerea acesteia. De asemenea, vor fi ajustate și lichidate unele prevederi care creează predispoziții pentru tergiversarea procedurilor judiciare. Pentru asta, odată cu înaintarea unei cereri de recuzare, partea este obligată să indice absolut toate motivele de incompatibilitate, pentru a nu permite tergiversarea procesului, cu înaintarea cererilor multiple pe diferite temeiuri la diverse etape ale examinării cauzei.

Autorii documentului mai propun instituirea procedurii acordului de cooperare. Astfel, persoanelor fizice învinuite li se va reduce pedeapsa, dacă vor coopera cu organele de urmărire penală. Această procedură se va aplica doar procuraturilor specializate (PA și PCCOCS), pentru a combate corupția și crima organizată.

O altă prevedere a proiectului se referă la extinderea utilizării aplicației de videoconferință în ședințele de judecată. În cazul persoanelor aflate în detenție, audierea va fi efectuată prin videoconferință, care va avea loc în prezența unui apărător ales sau desemnat. Totodată, martorii vor putea fi audiați prin videoconferință, dacă va fi greu de asigurat prezența acestora în ședințele de judecată.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE