Parlamentul a susținut, în prima lectură, inițiativa legislativă a Guvernului de extindere a criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale. Proiectul a fost aprobat vineri, 23 iunie, în cadrul ședinței plenare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProiectul prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate.
„Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii proiectului de lege.
Unii deputați din opoziție au considerat că locuințele sociale și cele de serviciu nu ar fi trebuit să fie incluse în aceeași categorie.
„Am impresia că este o salată rău mestecată. Vorbim despre locuințe sociale în baza veniturilor în raport cu minimul de existență, totodată introducem categoria funcționarilor angajați în administrațiile publice locale, ceea ce la fel este necesar și important, dar sunt două categorii absolut diferite. Pentru această categorie – funcționari – poate și trebuie să existe probabil locuințe de serviciu care să fie reglementate în mod corespunzător, pentru că veniturile lor nu se vor încadra nicidecum în minimul de existență”, a menționat deputatul comunist, Oleg Reidman.
Deputata PAS, Iulia Dascălu, a menționat că Legea ar trebui să prevadă și un termen limită pentru acordarea unei locuințe sociale pentru un beneficiar.
„Istoria acestor apartamente sociale o avem încă din anii sovietici. Eu cunosc situații unde astfel de apartamente au fost acordate tinerilor specialiști, care au îmbătrânit deja și ei tot stau în aceleași case. Totuși, beneficiarul are posibilitatea să prelungească contractul în continuu până la sfârșitul vieții lui sau există un termen, sau poate stipulăm un termen”, a menționat deputata Dascălu.
Potrivit ministrei de profil, contractul pentru locuința socială se încheie pentru un termen de 5 ani și poate fi prelungit dacă situația beneficiarului nu s-a schimbat între timp. La 2,5 ani de la încheierea contractului, APL are obligația să verifice repetat eligibilitatea beneficiarului, care, la rândul său, este obligat, în termen de 30 de zile, să anunțe APL în cazul în care situația sa financiară se îmbunătățește.
Toate propunerile vor fi examinate pentru lectura a doua. Potrivit Liliei Dabija, în cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3 500 de persoane din categoriile social vulnerabile. Pentru etapa a treia, care va demara în perioada imediat următoare, lista beneficiarilor va fi suplinită cu alte 3 800 de persoane.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE