Președinta Sandu despre decretul pentru desemnarea bașcanului Guțul: „Respectăm democrația și respectăm alegerea oamenilor, dar…”

1135
0

Va semna sau nu președinta Maia Sandu decretul cu privire la desemnarea „Șor”-istei Evghenia Guțul la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia? Șefa statului a precizat, în dimineața zilei de luni, 5 mai, că în țară „se respectă democrația și se respectă alegerea oamenilor”, însă a lăsat loc și de un „dar”, fără a specifica exact dacă va semna sau nu decretul cu pricina, ținând cont de situația scandaloasă în care este implicată Evghenia Guțul și Partidul „Șor” din care face parte.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Oamenii din Republica Moldova, în aceste trei decenii, au demonstrat cât de mult țin la democrație. Oamenii noștri au reușit să salveze democrația în cele mai grele timpuri. Respectiv, în această țară, noi respectăm democrația și respectăm alegerea oamenilor. În același timp, democrația înseamnă și respect pentru lege și toată lumea trebuie să respecte legea, mai ales cei care sunt într-o funcție publică, cei care au beneficiat de votul cetățenilor. Acesta este mesajul meu și cei care au fost aleși trebuie să lucreze pentru interesul acestui stat, dar nu în interesul unor grupări criminale”, a precizat președinta Maia Sandu.

Amintim că reprezentanta Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei în urma alegerilor desfășurate în regiune în luna mai. Imediat a doua zi după desfășurarea turului doi, mascații au descins cu percheziții și au ridicat listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit procurorilor, există bănuiala că în listele electorale respective au fost incluse persoane decedate sau plecate peste hotare, iar altcineva ar fi votat în numele lor.  Bănuiala a survenit în contextul cauzei penale privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor.

În prezent, după desigilarea plicurilor cu listele electorale ridicate, procurorii caută răposații și emigranții votanți din Găgăuzia, după care se vor expune.

Mai precizăm că exponenta Partidului „Șor”, condus prin teleconferințe de penalul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de pușcărie,  Evghenia Guțul a câștigat detașat alegerile din regiune, acumulând peste 52 la sută din sufragii. Asta chiar dacă până și legalitatea formațiunii „Șor” este contestată.  Un proces în acest sens se află pe rol la Curtea Constituțională (CC), care urmează să se expună asupra constituționalității partidului cu pricina.

   

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE