Tariful la gaz ar putea scădea până la 19 lei, deși există posibilitatea de a-l reduce „de două ori”, dezvăluie un fost deputat

665
0

S.A. „Moldovagaz” ar urma să propună un tarif de circa 19 lei per metru cub de gaze naturale. Despre aceasta anunță fostul deputat în Parlament, Alexandr Slusari, pe pagina sa de socializare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Totodată, fostul legislator mai consideră că „prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de către Energocom pentru Moldovagaz permite micșorarea de două ori a tarifului pentru consumătorii finali”. Ceea ce, în condițiile actuale, nu ar fi real, inclusiv și din cauza gestionării defectuoase a sectorului de către fostul ministru de profil, Andrei Spînu, pe care Slusari îl compară cu un „băiat răsfățat cu ambiții politice ale unui Napoleon”.

De vină ar fi și „politica de subordonare” a celor de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care s-au eschivat să ajusteze la timp tariful în perioada unui consum minimal de gaz și „au condamnat țara la un tarif exagerat în perioada sezonului rece”.

„Tradițional pentru Republica Moldova e că nimeni nu răspunde pentru acest dezmăț. Napoleonul eșuat s-a retras la președinție, însă continuă să insiste că tot ce a făcut el a fost genial și vinovați sunt procurorii, securiștii, analiștii, Bloomberg cu prognoze, colegii din partid, care nu l-au prețuit la justă valoare, etc. Toți sunt de vină, numai nu el. Cei din ANRE tac chitic și continuă să primească salarii de 80 de mii. Vadim Ceban își scoate devierile pentru compania lui Gazprom și paralel mai face bani prin intermediul firmelor afiliate. Ei toți sunt „molodțî”. Noi suntem proști și plătim pentru asta scump”, conchide Slusari.

Mai precizăm că, recent, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că tarifele la gaz urmează să fie revizuite, existând premise pentru reducerea acestora. Parlicov a refuzat să facă prognoze, însă a specificat că reducerea ar putea să fie „semnificativă”.

De remarcat că șeful de la ministerul Energiei a ieșit în fața presei la o zi după ce fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a dezvăluit că zeci de agenți economici cumpără gaz pe piața liberă la preț de 11 – 14  lei per metru cub.

Precizăm că ultima dată, tariful la gaz a fost aprobat în septembrie 2022. Atunci, ANRE a  dictat un tarif de 29,27 lei per metru cub pentru consumatorii casnici.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE