Dezamăgirea președintelui Zelenski la Summitul EPC de la Bulboaca: „Speranțele noastre devin tot mai îndepărtate”

1124
0

În cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară joi, 1 iulie, la Bulboaca, Anenii Noi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța admiterii țării sale în cadrul NATO, exprimându-și, în același timp, dezamăgirea tergiversării deciziei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Toate țările care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie să se alieze cu UE și NATO. Nu avem decât două alternative: fie un război deschis, fie o ocupare pas cu pas de către Rusia. Vedem ce se întâmplă în Belarus, Georgia… Chiar și ucrainenii care promovează  valorile europene cu prețul sângelui, nu au încă un răspuns pozitiv cu privire la aderarea la UE și NATO. Speranțele noastre devin tot mai îndepărtate. Îmi pare rău că trebuie să exprim aici această dezamăgire atât în numele soldaților noștri care luptă pentru libertate, cât și pentru poporul nostru care lupta pentru Ucraina și aceasta este speranța lor. Deci este vremea deciziilor și aș vrea să subliniez acest lucru”, a declarat Zelenski în cadrul sesiunii de deschidere.

În această ordine de idei, președintele ucrainean le-a sugerat liderilor europeni convocați la Chișinău că în cadrul viitorului summit al NATO „este nevoie de admiterea Ucrainei ca membru al NATO”.

„Avem nevoie de o decizie pozitivă, avem nevoie de un Summit al păcii care ne va ajuta să implementăm  planurile comune. Este nevoie să lăsăm la o parte îndoielile. Este nevoie de decizii pozitive pentru Ucraina, acestea fiind și decizii pozitive pentru toată lumea”, a menționat Zelenski.

Președintele Ucrainei le-a reamintit oficialilor europeni că Rusia „profită de orice îndoială” etalată și că nu trebuie să existe dubii asupra modului de combatere a agresiunii ruse.

„Aici, în Moldova, din fericire, nu auzim raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă, dar nu demult, rușii erau convinși că după ce vor ataca Ucraina, vor putea ataca și Moldova. De fapt, poate si acum gândesc așa”, a menționat Zelenski, reiterând despre importanța coalizării Europei pentru garantarea păcii.

„Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să-i înghită doar pe cei care sunt în afara spațiului NATO. Avem conflicte înghețate pe teritoriile vecine. Spre exemplu, de ce există contingentul militar rus încă în Transnistria. Kremlinul trebuia să dezghețe această situație din Moldova, care este tolerată de peste 30 de ani și trebuie să găsim un răspuns”, a subliniat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE