Președintele României le spune moldovenilor că nu sunt singuri, iar premierul Italiei remarcă importanța Republicii Moldova pentru Europa

1017
0

În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat că „moldovenii nu sunt singuri”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Mă adresez cetățenilor din Moldova: Nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Republica Moldova”, a declarat președintele român menționând că consolidarea țării noastre înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei.

„Trebuie să facem așa încât sprijinul nostru să devină mai vizibil pentru cetățenii din Moldova. Ei trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Summitul nostru trebuie să afirme cu tărie sprijinul nostru pentru Ucraina și poporul său în combaterea agresiunii rusești”, a spus Iohannis.

În luarea sa de cuvânt, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a mulțumit Republicii Moldova „pentru rolul pe care-l joacă în aceste vremuri dificile”. Totodată, Meloni a subliniat că aderarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE nu înseamnă „extindere”, ci „revenire în hotare”.

„Ne aflăm aici pentru a ne reaminti că Europa nu este un club. Nu este vorba doar despre reguli și interese. Europa este mai presus de orice civilizație care s-a întemeiat pe ideea că oamenii sunt liberi și egali. Suntem aici pentru a reaminti că nu vom permite ca aceste principii să fie contestate sau ca ele să fie distruse de cei care cred că ne pot întoarce în cei mai dificili ani ai secolului trecut. De aceea vom fi alături de Ucraina și vom ajuta Ucraina atât cât va fi nevoie. Susținem și calea pe care Ucraina, Moldova, Georgia o aleg pentru aderarea la UE. Dar asta nu înseamnă extinderea UE ci revenirea în hotarele ei”, a spus premierul Italiei Giorgia Meloni.

Șefa statului, Maia Sandu, a remarcat că Summitul Comunității Politice Europene „este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie”. De asemenea, președinta țării noastre a menționat importanța subiectelor abordate în cadrul reuniunii.

„Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie”, a declarat Maia Sandu.

În continuare, cei circa 50 de oficiali europeni de rang înalt, care s-au reunit la Bulboaca, vor discuta despre  consolidarea securității continentului european, abordarea consecințelor invaziei Ucrainei de către Rusia. De asemenea, vor fi identificate modalități de a abordare a crizei energetice și climatice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE