Maia Sandu anunță crearea Centrului „Patriot”: „Știu că acest anunț va agita cuibul de viespi”

1073
0

Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat în dimineața zilei de luni, 29 mai, despre crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei „Patriot”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Această nouă inițiativă legislativă este lansată în contextul în care țara noastră este supusă, în continuare, unui atac informațional masiv din partea „grupărilor criminale finanțate cu bani murdari de la Kremlin”.

„Planul celor care lansează falsuri și contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă și, astfel, să-și realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara.  Minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacați în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de trolli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

În această ordine de idei, șefa statului a menționat că ceea ce se întâmplă acum în spațiul informațional nu se poate confunda cu dreptul la libera exprimare, ci mai degrabă este trădare de patrie.

„Să servești interesul unui stat care atacă și ucide copiii vecinilor și șterge de pe fața pământului localități întregi în loc să te îngrijești de oamenii din țara ta este trădare de Patrie… Știu că acest anunț va agita cuibul de viespi care lucrează împotriva Republicii Moldova și se vor înteți minciunile. Unii vor discuta această inițiativă prin prisma libertății de exprimare. Dreptul la libera exprimare este o valoare incontestabilă și stă la baza dezvoltării democratice pe care o dorim cu toții. Însă libertatea de exprimare nu poate fi un paravan pentru minciună și intoxicare”, a menționat Maia Sandu.

Centrul „Patriot” va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național. Centrul va avea responsabilitatea să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării. De asemenea, să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.

Deja marți, 30 mai, textul proiectului de lege va fi publicat pentru consultări, iar până la finalul lunii iunie, documentul va fi transmis  în Parlament.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE