Tauber, reținută la Aeroport înainte de a se îmbarca în avionul ce urma să zboare în Israel. „Exista risc de eschivare”

751
0

Deputata fracțiunii parlamentare „Șor”, Marina Tauber, a fost reținută, în dimineața zilei de luni, 1 mai, pe Aeroportul Internațional Chișinău. Femeia a fost încătușată înainte de a se îmbarca în avionul care urma să zboare spre Israel, acolo unde se ascunde șeful său de partid, Ilan Șor, condamnat recent la 15 ani de pușcărie în R. Moldova și demis din funcția de deputat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit procurorilor, ordonanța de reținere a fost emisă tot luni, pe motiv că învinuita a „încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Tauber și-a anticipat reținerea într-o postare live pe pagina sa de socializare. Aceasta și-a anunțat susținătorii că urmează să fie arestată chiar de ziua ei de naștere și că plecarea ei în Israel a fost planificată cu mult timp înainte, iar ea nu intenționa să fugă.

„Eu foarte bine înțeleg de ce se întâmplă asta – pentru că sunt activă, pentru că nu sunt de acord și pentru că continui critica împotriva lor… Pentru a evita unele speculații, pentru astăzi am planificat o călătorie în străinătate. Am nevoie de o vizită medicală… Să nu retrăiască nimeni, plec pe câteva zile, revin joi dimineața, am și biletul retur”, a spus Tauber, adresându-se inclusiv șefei statului Maiei Sandu pe care a avertizat-o că în curând o să primească și ea „așa cadouri de ziua ei”.

Precizăm că la 28 aprilie, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție pentru schimbarea măsurii preventive – eliberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Marina Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel.

„Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Amintim că, la 5 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă eliberarea provizorie sub control judiciar și a dispus ca Tauber să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție sau, după caz, de către instanță, să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

Reamintim că deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a rămas fără imunitate parlamentară pe 21 iulie anul trecut. Aceasta este cercetată penal pentru falsificarea raportului de gestiune financiară a formațiunii pe care o reprezintă, iar cauza a fost conexată la un alt dosar penal ce vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE