Fiecare a 10-a persoană suspectată de săvârșirea unei infracțiuni este arestată. CRJM: „O rată foarte înaltă”

666
0
Foto simbol

Fiecare a zecea persoană suspectată de săvârșirea unei infracțiuni a fost plasată în arest pe parcursul anului trecut. Potrivit constatărilor formulate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), această rată rămâne una înaltă, iar cererile de arest fiind examinate, în continuare, superficial. Fapt care generează „aresturi nejustificate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În 2022, au fost înaintate 1 643 de cereri de arest. Rata de acceptare a arestului rămâne în continuare înaltă (91%). Judecătorii de instrucție examinează superficial cererile de arest înaintate de procurori. Acest fapt este cauzat, mai degrabă, de atitudinea pro-acuzatorială manifestată de unii judecători de instrucție, practica judiciară deficitară sau lipsa de independență a judecătorilor de instrucție, decât de legislație. De asemenea, volumul mare de muncă a judecătorilor afectează posibilitatea examinării calitative a materialelor și dosarelor ce vizează cererile de arest”, menționează experții CRJM.

În acest sens, CRJM a transmis Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei o serie de constatări actualizate despre garanțiile existente și impactul măsurilor întreprinse până în prezent de autorități în procesul de prevenire și combatere a fenomenului arestărilor nejustificate.

Între altele, autoritățile moldovenești ar trebui să se asigure că judecătorii și procurorii naționali vor respecta în practică garanțiile CEDO, în special în ceea ce privește verificarea bănuielii rezonabile a faptului că persoana a săvârșit infracțiunea și examinarea tuturor dovezilor relevante aduse în fața acesteia. De asemenea, acordarea independenței depline, precum și asigurarea că cerințele legale pentru numirea în calitate de judecător de instrucție oferă garanții suficiente pentru exercitarea obiectivă a atribuțiilor. Totodată, oricărei persoane reținute sau arestate cu încălcarea Art. 5 CEDO trebuie să i se asigure posibilitatea de a solicita despăgubiri, indiferent de hotărârea pronunțată asupra fondului acuzațiilor aduse împotriva sa.

De menționat că în perioada  5-7 iunie 2023, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în contextul supravegherii executării grupului de cauze Șarban. Grupul în cauză este constituit din 14 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în care au fost constatate diverse violări ale Art. 5 a Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) – Dreptul la libertate și siguranță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE